Românii fug de locurile de muncă și în 2022: câte sunt disponibile la nivel național

Românii fug de locurile de muncă și în 2022: câte sunt disponibile la nivel național

În România, există o criză a forței de muncă deja de câțiva ani. Situația este îngrijorătoare și nu pare să se pondereze curând. Mulți sunt dezamăgiți de salarii, alții sunt dezamăgiți de condițiile de muncă, în timp ce foarte mulți s-au lămurit că ”merge și așa”.

La intervale regulate de timp, ANOFM publică statisticile referitoare la situația din România pentru locurile de muncă disponibile în evidențele instituției. La această oră, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) atrage atenția asupra nu mai puțin de 29.000 de joburi care așteaptă să fie ocupate pe teritoriul țării noastre.

Ce locuri de muncă sunt disponibile în România

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (2.118); agent de securitate (1.332); lucrător comercial (1.170); manipulant mărfuri (1.095); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.058); muncitor necalificat în industria confecţiilor (959); montator subansamble (739); confecţioner-asamblor articole din textile (630); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (616); lăcătuş mecanic (541).

Dintre locurile de muncă ce pot fi ocupate prin intermediul ANOFM, doar 1764 sunt destinate persoanelor cu studii superioare – programator; inginer în diferite domenii de activitate; specialist în domeniul calităţii; consilier/expert/inspector/referent/ economist în economie generală, contabil etc. Aproximativ 6.563 dintre cele 29.141 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agent de vânzări, manipulant mărfuri, lucrător comercial, agent de securitate, montator subansamble etc.).

Pe lângă toate acestea, aproximativ 7759 dintre locurile de muncă sunt pentru cei cu studii profesionale. Este vorba de meserii precum lăcătuş mecanic, confecţioner-asamblor articole din textile, fierar betonist; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice, sudor și nu numai. Celelalte 13.055 de joburi rămase sunt pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale. Lista posturilor pentru aceștia din urmă include muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, agent de securitate, muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet, confecţioner cablaje auto.
Citește și: