Cât vor plăti românii pentru coșul de Paște: produsele care s-au scumpit cel mai mult

Cât vor plăti românii pentru coșul de Paște: produsele care s-au scumpit cel mai mult

Nu este o noutate că toate s-au scumpit, inclusiv alimentele. Vin sărbătorile de Paște, așa că trebuie să știm cât vom da pe masa de sărbători, anul acesta.

Vom plăti, mai exact, mai mult cu cel puțin 70 de lei. Din păcate, nu există niciun produs care să coste la fel ca anul trecut, toate fiind mai scumpe. Cine vrea să-și cumpere miel, trebuie să afle că acesta este deja o delicatesă: un kilogram costă cu 35% mai mult față de 2021. În magazinele mari, un kilogram de carne de miel costă 50 de lei, cu 17,5 lei mai mult față de anul trecut.

Când vine vorba de dulciuri, un cozonac costă cu 11 lei mai mult în medie, pentru că au crescut prețurile pentru materia primă: ouăle costă mai mult, dar și vopseaua cu care se înroșesc. Mai exact, cu șase lei în plus ne costă anul acesta această tradiție de Paște, în condițiile în care pentru ouă vom plăti mai mult cu 58% față de anul trecut și aproape dublu pentru vopsea, conform Profit.ro. Pasca, de asemenea, e mai scumpă, pentru că ingredientele s-au scumpit: făină, zahăr, ulei, stafide sau brânză.

Coșul de Paște, cu aproximativ 70 de lei în plus în 2022

Rata anuală a inflației a trecut, în luna martie, de pragul psihologic de 10%. Acest lucru se traduce în scumpiri în lanț, deci în scăderea puterii de cumpărare și o povară tot mai apăsătoare pe finanțele fiecărui român, indiferent cât de mult sau de puțin câștigă. În această perioadă, creșterile de preț se resimt în fiecare buzunar!

Dacă ne referim la băuturi, prețul unei băuturi răcoritoare a ajuns la 6,5 lei, față de 5 lei cât costa Paștele trecut. Dar cel mai mult dintre toate, vom lăsa la casă pentru ulei, care costă cu aproape 5 lei în plus, dar și pentru făină, al cărei preț a urcat cu mai bine de o treime. De asemenea, și produsele lactate au majorări imense de prețuri, iar untul e mai scump cu 12 procente și laptele cu 15%.

Mai mult, o rolă de cașcaval de 350 de grame costa anul trecut 16,49 de lei, iar pentru același produs plătim acum aproape 20 de lei. Nici mezelurile nu fac excepție: sunt mai scumpe cu cel puțin un leu, iar pâinea se află în topul scumpirilor – pentru un kilogram de pâine feliată, românii trebuie să plătească doi lei în plus.

Dacă vine vorba de legume, cea mai mare creștere s-a înregistrat la cartofi, de 30 de procente. În total, anul trecut pentru câteva produse care compun masa de Paște se plăteau 224 de lei. Anul acesta, același coș de cumpărături costă în jur de 300 de lei, adică cu 76 de lei mai mult.