20 sept. 2022 | 09:14

Cât de mult au sărăcit românii în 2022: se vede în cifre, la cheltuieli, iar criza abia a început

ACTUALITATE
Cât de mult au sărăcit românii în 2022: se vede în cifre, la cheltuieli, iar criza abia a început

De aproximativ un an, românii se confruntă cu un val agresiv de scumpiri la energie, carburant și nu numai. Inflația ne-a făcut multe probleme, iar criza economică ne va afecta din ce în ce mai tare în următoarea perioadă.

Money Matters este cel mai recent studiu realizat de Erste Group pe marginea obiceiurilor de consum ale românilor, iar statisticile trădează un trend îngrijorător. Nu mai puțin de 47% dintre români și-au restrâns cheltuielile în ultimul an din cauza creșterii prețurilor. Aproximativ un sfert dintre români au început să facă economii pentru educație și pregătire profesională.

Cum au ajuns românii să facă economie

Cei mai mulți români sunt îngrijorați de efectele inflației asupra calității vieții în România și încearcă să-și adapteze comportamentele financiare în acest context. Oamenii sunt mai atenți la prețuri, la tarifele la utilități și nu numai.

Conform datelor din efortul statistic citat, 77% dintre intervievaţi strâng bani, în prezent, pentru potenţiale urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie. Deși astfel de eforturi nu sunt neapărat noi, ambele motive sunt în creştere cu 8 puncte procentuale faţă de anul trecut.

Interesantă este afinitatea românilor pentru educație. Practic, 25% dintre oameni fac eforturi pentru a investi în educație și cursuri de formare profesională, cu 9% mai mult decât în urmă cu un an, trădând o schimbare majoră de mentalitate.

„Schimbarea a fost mereu o constantă în viaţa noastră, a românilor, mai ales în ultimii 30 de ani. Fie că vorbim de schimbarea de regim din ’89, tranziţia spre economia de piaţă, aderarea la structurile euro-atlantice, criza financiară, pandemia, războiul de la graniţe, schimbările ne-au marcat permanent existenţa. Şi ne-au insuflat o capacitate extraordinară de rezilienţă şi adaptare.

De-a lungul acestor ani, cel mai important imbold s-a dovedit a fi încrederea că putem merge înainte, că putem avea o viaţă mai bună indiferent de provocări. Am învăţat cu toţii, pe parcurs, că ai nevoie întotdeauna de un partener – personal, profesional sau financiar. Angajamentul nostru este că vom fi partenerul românilor şi pentru schimbările pe care vor să le facă în viaţa lor în contextul noilor realităţi geopolitice, economice şi sociale”, a declarat Ionuţ Stanimir, Director Marketing & Comunicare, BCR.

În privința puterii de a economisi a românilor, sumele puse deoparte sunt în medie egale cu 351 de lei, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. Doar 33% pun bani deoparte pentru bătrânețe. Aproximativ 64% dintre români declară că au fost afectați de inflație, pe când 38% sunt convinși că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, valori duble față de 2019.

„24H – amână achiziţia unui lucru cel puţin 24 de ore pentru a te asigura că ai nevoie de el; Fă-ţi fondul de urgenţă – fă-ţi un fond de rezervă, unde trebuie strânse între 3-6 salarii lunare; Ia în calcul Factorul Latte – o radiografie a costului mare dat de cheltuielile mici, repetitive: o cafea, un pachet de ţigări, o cursă de taxi sau de Uber, o trotinetă electrică; Cere sfatul specialiştilor – o regulă de o aplicat în toate domeniile din viaţa noastră: de la finanţe, la medicină, la construcţii, până la educaţie financiară, dacă nu vrem să pierdem bani;

Asigurarea de viaţă – pentru câţiva lei pe lună, îţi poate acoperi, la necaz, sănătatea, veniturile sau pierderea jobului; Nu te îndatora mai mult de 50% din venituri – gradul optim de îndatorare este între 30% şi 50% din venituri, indiferent de originea împrumuturilor – bancă, prieteni sau din alte surse; Analizează bine dacă eşti pregătit pentru un credit – recomandăm oamenilor chiar câteva luni de antrenament (6-12 luni), în care să observe cum arată viaţa lor fără banii de rată dispăruţi din peisaj”, se numără printre sfaturile experţilor băncii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele