03 oct. 2022 | 09:02

Cât de mari sunt pensiile în România, de fapt: cât câștigă un profesor, un magistrat, după o viață de muncă

ACTUALITATE
Cât de mari sunt pensiile în România, de fapt: cât câștigă un profesor, un magistrat, după o viață de muncă

În România, un magistrat iese la pensie la 45 de ani și se bucură de o pensie specială, care nu este bazată pe contribuții la stat. Un profesor iese la pensie la 63 – 65 de ani și câștigă de aproximativ zece ori mai puțin din poziția de pensionar. Cât de grave sunt discrepanțele?

Cristian Ghinea a fost ministru al Fondurilor Europene din partea USR în cadrul guvernului Florin Cîțu. Din această poziție, a atacat afirmațiile oficialilor din actuala guvernare, când vine vorba de discuțiile legate de majorarea pensiilor din România. În special, într-o intervenție la Prima TV, oficialul a avut o problemă cu Marcel Boloș, actualul ministru al aceluiași portofoliu. Ca referință, în urmă cu câteva zile, Boloș a spus într-o manieră foarte agresivă că pensiile speciale nu pot fi atinse, că România nu se poate comporta ”ca o țară sălbatică”, completându-și argumentul cu mențiune că acestea există în toată Uniunea Europeană.

Pensiile din România, în cifre

„Această încercare perversă a lui Dîncu, a lui Ciolacu, a lui Budăi, a lui Boloș de a încăiera societatea românească și categorii de pensionari unii contra altora este o măgărie. Așa cum o măgărie, eu o spun foarte clar, este această declarație a lui Marcel Boloș absolut halucinantă care spunea, întrebat fiind ”Ce faceți cu pensiile speciale, le reformați?!, a spus: ”Dar nu suntem o țară sălbatică!” Știți cât este pensia în momentul ăsta? Un pensionar câștigă, în medie, 1800 de lei. Am făcut un calcul și pentru profesori, un fost profesor câștigă pensie 2300 de lei.

Știți cât este pensia medie la magistrați? 21.000 de lei! Deci 21.000 de lei este pensia medie, sunt magistrați cu 40.000 de lei. Din acești 21.000 de lei, magistrații au contribuit pentru 4100 de lei. Oricum e mult. Atenție, și vorbim de oameni care ies la pensie la 45 de ani. Am acuma un caz de profesor de fizică, a predat 43 de ani, are pensie 2600 de lei.

Deci suntem într-o țară în care un magistrat care lucrează până la 45 de ani are de 10 ori mai mult pensia medie decât un profesor. Asta înseamnă țară sălbatică, de asta spun că este o nesimțire incredibilă pentru Marcel Boloș să vină să spună că «nu suntem o țară sălbatică», dacă vrem să schimbăm legile, pensiile speciale”, a afirmat Cristian Ghinea în emisiunea Insider Politic, conform News.ro.

În urma investigațiilor făcute de Ghinea, un fost diplomat are o pensie de serviciu de 6000 de lei în medie, în timp ce un aviator se bucură de 11.000 de lei. Din păcate, toate cadrele SRI au pensia confidențială. Un general care a făcut parte din echipele care au pregătit aderarea României la NATO se bucură de 5500 de lei după vârsta pensionării. „Asta înseamnă țară sălbatică, și cu asta ne-am chinuit noi să reformăm și de asta sunt anumite chestiuni în PNRR care încearcă să amelioreze aceste probleme pe care Comisia Europeană i le spune României de 15 ani”, adaugă fostul ministru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele