11 sept. 2022 | 09:35

Cât ar costa sicriul lui Tutankhamon dacă ar fi produs astăzi: ce făceau egiptenii săraci pentru comorile din morminte

ACTUALITATE
Cât ar costa sicriul lui Tutankhamon dacă ar fi produs astăzi: ce făceau egiptenii săraci pentru comorile din morminte

Autoarea americană Maria Golia a urmărit istoria căutării comorilor și a mormintelor din Egipt în noua sa carte. Iată ce făceau, sau încă fac, egiptenii pentru comori.

A Short History of Tomb-Raiding” povestește cum egiptenii săraci încă plătesc magicieni și astrologi pentru a le spune unde să sape pentru comoara care le-ar putea schimba viața.

Golia, rezidentă de lungă durată în Cairo, ilustrează modul în care atacul de morminte a fost întotdeauna prea tentant pentru cei săraci și disperați, deoarece orașele Egiptului sunt pline de trei milenii de comori îngropate.

Egiptenii săraci apelează la tot felul de metode

„Acest sarcofag este al nostru, a aparținut marilor noștri oameni. Ne era foame”, spune un hoț de morminte condamnat într-un proces-verbal din anul 1100 î.Hr.

Cartea lui Golia dezvăluie, de asemenea, că sicriul de aur de 22 de carate al lui Tutankhamon ar valora 5.680.600 de lire sterline pe baza prețurilor aurului de astăzi.

Pedeapsa pentru profanatori de morminte a fost, de asemenea, îngrozitoare, implicând „cinci tăieturi” – tăierea nasului, urechilor și buzelor, și apoi tragerea în țeapă publică pe un țăruș de lemn.

Vechii egipteni credeau cu tărie că îți poți lua bunurile cu tine și, prin urmare, erau îngropați cu mobilierul și ustensilele lor, mâncarea și băutura, bijuterii și jocurile de societate și „chiar animalele de companie mumificate”. Soția unui mare preot din anul 1060 î.Hr. „a fost îngropată cu gazela ei”.

Pe măsură ce timpul a trecut și comorile s-au diminuat, oamenii au început să-și vândă mumiile.

„Mumia”, conținutul negru, uleios și răzuit al mumiilor, era un medicament „folosit la fel de frecvent ca aspirina”. S-a spus că regele Francisc I al Franței, care a domnit între 1515-1547, nu va pleca niciodată de acasă fără el”.

Până în prezent, artefactele continuă să fie dezgropate și vândute – adesea pe Facebook, spune Golia. Un bărbat a murit recent în Giza, făcând un tunel „sub dormitorul său”, unde i s-a spus să sape după ce a plătit unui „mag” 240 de lire sterline pentru previziunea sa.

Ca referință, astăzi, piramidele Vechiului Regat de la Giza sunt înconjurate de o barieră de beton înaltă de patru metri, acoperită de trei metri de gard cu fundații de 1,5 metri „pentru a descuraja astfel de acte”.