O cutie misterioasă de la mormântul lui Tutankhamon, deschisă pentru prima oară: care este povestea ei

O cutie misterioasă de la mormântul lui Tutankhamon, deschisă pentru prima oară: care este povestea ei

La aproape 100 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, obiectele descoperite acolo continuă să fie învăluite într-o aură de mister.

În 1922, a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon de către Howard Carter în condiții impecabile. Experiența a fost finanțată de Lord Carnavon și a făcut înconjurul lumii. Nu mai puțin de 5000 de artefacte găsite atunci au reușit să genereze un nou interes pentru istoria Egiptului antic pe întregul mapamond. Masca lui Tutankahmon continuă să fie un important punct de atracție pentru milioane de turiști, în fiecare an. Ea se află în Muzeul Egiptean din Cairo

mormantul lui tutankhamon

Deși au trecut mulți ani de de la descoperirea inițială, câteva artefacte nu au fost detaliate niciodată la TV sau în muzee. În această categorie intră și un cufăr de culoare albă ce poate fi văzut în colțul din dreapta sus al imaginii de mai sus.

Cufărul respectiv a fost deschis de curând în cadrul emisiunii ”Marile Comori ale Egiptului” de către istoricul Bethany Hughes, pe postul britanic Channel 5. Piesa de muzeu a aparținut soției faraonului Tutankhamon care a fost și sora sa vitregă.

Cufărul misterios se află într-o stare excepțională și face parte dintre puținele exponate din mormântul faraonului care nu a făcut înconjurul lumii prin muzee. Descoperit în Valea Regilor, pe malul vestic al Nilului, cufărul include o serie de gravuri interesante și reprezintă ultimul artefact aparținând soției lui Tutankhamon. Conform estimărilor, are o vechime de 3500 de ani și urmează să fie expus într-o expoziție ce urmează să aibă loc în Muzeul din Cairo.

În ceea ce privește conținutul, cufărul, care odată a găzduit numeroase valuri de mătase de cea mai bună calitate, acum era gol. ”Poți să simți lemnul și rășina, este gol, dar poți mirosi istoria care iese din el”, a afirmat istoricul Bethany Hughes în momentul în care a aruncat o privire în interior.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: