26 aug. 2022 | 07:00

Care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică ai planetei: cinci companii, cât România

ACTUALITATE
Care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică ai planetei: cinci companii, cât România

Consumul tău de energie electrică se măsoară în kilowați-oră, iar un watt, dacă îți mai aduci aminte câteva noțiuni de fizică din generală, este echivalent cu producerea unui joule pe secundă. Un kilowatt, în mod previzibil, reprezintă 1000 de W.

Pornind de la aceste particularități, vei fi uimit să afli că, într-un singur an, cei mai mari giganți din tech, Facebook, Amazon, Apple, Netflix și Google, au consumat o cantitate de energie egală cu 49,7 milioane de megawați oră (MWh). Cele cinci companii, practic, au depășit consumul Portugaliei – 48,4 milioane MWh, Greciei – 46,2 milioane MWh și s-au situat incredibil de aproape de România (50 milioane MWh).

O mână de companii, cât toată România

Conform datelor dintr-o analiză realizată de publicația italiană Ilsole24Ore, citată de Rador, Facebook, Amazon, Apple, Netflix și Google au consumat la fel de multă energie electrică cât toată țara noastră, în aceeași unitate de timp.

Supranumite companiile din grupul FAANG, acestea au fost analizate din prisma impactului energetic de către observatorul USG Karma Metrix, pornind de la rapoartele de sustenabilitate anuale ale fiecăreia dintre companii.

În mod previzibil, având în vedere trendul din piață în 2022, există câteva companii care se dau peste cap pentru a-și reduce impactul asupra planetei și din prisma consumului energetic. Din acest punct de vedere, „se evidențiază din partea Apple și Google semnele pozitive ale unei reduceri de CO2, datorită ponderii mai mari a surselor de energie regenerabilă și căutării active a eficienței energetice în centrele lor de date”, se arată în raport.

În contextul în care cele cinci companii sunt ancorate în internet, merită avut în vedere un raport recent al Global Carbon Project care, printr-o paralelă relativ simplă, a concluzionat că, dacă internetul ar fi o țară, aceasta ar fi a patra cea mai poluantă din lume. Nu ajută nici faptul că trendul este ascendent din prisma consumului. Pentru grupul FAANG, din 2018 până în 2020, impactul energetic s-a triplat, de la 16,6 milioane MWh până la 49,7 milioane MWh.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele