Care este viitorul smartphone-urilor pliabile: ce se va întâmpla cu prețurile

Care este viitorul smartphone-urilor pliabile: ce se va întâmpla cu prețurile

Smartphone-urile pliabile sunt foarte căutate la momentul actual. Prețurile acestora sunt destul de mari, însă vor ajunge, în 2024, la jumătate față de cele la care acestea erau vândute în 2019.

Conform Canalys, o firmă lider globală de analiză a pieței tehnologice, prețul mediu de vânzare a smartphone-urilor pliabile va ajunge la o mie de dolari până în 2024. Asta înseamnă jumătate din prețul la care Samsung a vândut aceste dispozitive la început.

Se preconizează că livrările de smartphone-uri pliabile vor ajunge în jur de 30 de milioane pe an, până în 2024. Asta înseamnă că piața va crește între 2021 și 2024 cu o rată compusă de 53%, conform companiei.

Telefoanele pliabile se vor ieftini

Datele arată că în 2021 au fost livrate 8,9 milioane de smartphone-uri pliabile. Față de anul anterior, piața a crescut cu 148%.

Spre comparație, piața smartphone-urilor obișnuite a crescut anul trecut cu 7%, după scăderea din primul an de pandemie. În comparație cu 2019, livrările flagship-urilor cu Android au scăzut cu 18%, astfel că producătorii au tot interesul să se concentreze pe smartphone-uri pliabile dacă vor se bucure de marja mai mare profit de acestora.

„Catalizatorul cheie pentru smartphone-urile pliabile a fost utilizarea în plină expansiune a dispozitivelor cu ecran mare în timpul pandemiei”, a declarat Runar Bjørhovde, analist de cercetare la Canalys.

Conform analiștilor, vânzătorii de Android sunt supuși unei presiuni mari în segmentul premium, deoarece livrările de smartphone-uri de peste opt sute de dolari au scăzut cu 18% sub nivelul din 2019, în timp ce livrările iOS au crescut cu 68% în același timp.

„Ne așteptăm ca în acest an să fie lansate multe noi dispozitive pliabile, deoarece furnizorii continuă să reducă grosimea, greutatea și prețul, ceea ce va fi vital pentru adoptarea pe piața de masă”, spun cercetătorii.

Când vine vorba de telefoane pliabile, Samsung pare să dețină o cotă majoritară din acea piață. Cu seria sa Galaxy Fold și Galaxy Flip, mulți sunt de părere că sud coreenii au făcut o treabă rezonabilă. Chinezii de la Oppo vin însă tare din urmă și s-ar putea să aibă acces la o tehnologie mai avansată.