16 ian. 2022 | 07:30

Care e nivelul salariilor din România, de fapt: atât câștigi, ca angajat de rând

ACTUALITATE
Care e nivelul salariilor din România, de fapt: atât câștigi, ca angajat de rând

Majoritatea angajaților români se plâng de faptul că nivelul salarial este foarte redus în țara noastră. Din acest motiv, anual, mii de români pleacă din țară, în căutarea unui trai mai bun în străinătate.

Totuși, ce înseamnă, în cifre, nivelul salarial din țara noastră?

Am putea arunca o privire pe cea mai recentă analiză realizată în acest sens de către Institutul Național de Statistică (INS).

Instituția ne arată că, în luna noiembrie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, cu 171 lei (+3%) mai mare decât în octombrie 2021, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.645 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 101 lei (+2,8%).

Unde se câștigă cel mai bine

De asemenea, potrivit INS, cele mai mari câștiguri medii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 9.055 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.875 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%.

De asemenea, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în industria metalurgică; între 1,5% şi 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante.

Analizând situația salarială pe regiuni, din datele ZF reiese că, în ultimii doi ani, cel mai puternic avans al salariilor nu s-a înregistrat în Capitală, ci în Timiș și Cluj.

„Astfel, angajaţii din Bucureşti au încasat, în medie, câte 4.612 de lei net pe luna octombrie 2021, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi lună din anul 2019, cei din Cluj au ajuns la un salariu mediu net de aproape 4.300 de lei, în creştere cu 22% faţă de octombrie 2021, perioada de dinaintea pandemiei, iar cele din Timiş au depăşit 3.830 de lei, în creştere cu 23% faţă de octombrie 2021”, noteză sursa citată.