Prețul la gaze naturale, dublat de ruși: primii care au de suferit din cauza scumpirilor peste noapte

Prețul la gaze naturale, dublat de ruși: primii care au de suferit din cauza scumpirilor peste noapte

Dacă nu ai aflat deja, o mare parte din Europa este dependentă de gazele naturale furnizate de ruși și, din păcate, trebuie să se supună tuturor regulilor impuse de Kremlin. Nu de puține ori, asta înseamnă și că trebuie să accepte scumpiri de pe o zi pe alta.

Pentru gazul livrat începând cu luna aprilie a acestui an, Rusia a dublat prețurile la gaze naturale. Momentan ”sancțiunea” se aplică doar Republicii Moldova, dar nu este exclus ca România și alte țări europene să aibă parte de exact același tratament în săptămânile și lunile următoare. Una peste alta, conform pretențiilor de la Moscova, o mie de metri cubi de gaze naturale livrate către țara vecină, se achită cu 1193 de dolari. Informația a fost confirmată de președintele Consiliului de Administrație al companiei MoldovaGaz, Vadim Ceban.

Gazul rusesc, scumpit peste noapte

Pentru a înțelege mai bine gravitatea saltului până la 1193 de dolari, merită să ai în vedere că, în luna martie a acestui an, tot Republica Moldova plătea un preț de 547,26 de dolari pentru aceeași mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

Autoritățile de la Chișinău nu au niciun fel de putere în a influența prețul stabilit de echipa lui Vladimir Putin pentru gazele naturale livrate. Situația este cu atât mai complexă după ce, în octombrie 2021, MoldovaGaz și Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare a gazelor naturale. În conformitate cu noul contract, compania rusească solicită plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni. Tot în același document se menționează în mod clar că prețul de achiziție nu este stabilit anual sau la șase luni, ci în fiecare lună, în funcție de prețurile spot la gaze și la petrol. 

Tot Vadim Ceban a confirmat luna trecută că, de la 1 mai 2022, Moldovagaz va începe să achite gazul rusesc în ruble sau euro, deși în trecut îl achita doar în dolari.