24 oct. 2022 | 15:08

Bula imobiliară, mai periculoasă decât în 2008: trebuie să te țină părinții în puf, ca să-ți permiți un apartament nou în 2022

ACTUALITATE
Bula imobiliară, mai periculoasă decât în 2008: trebuie să te țină părinții în puf, ca să-ți permiți un apartament nou în 2022

Ne confruntăm cu perioadă marcată de crize concurente asupra economiei naționale, internaționale și asupra propriului nostru buzunar.

Întreaga Europă se află sub amenințarea unei crize inflaționiste de proporții nemaivăzute în ultimele decenii. Criza energetică pune și ea o mare presiune pe bugetele noastre naționale și familiale, în timp ce dobânzile la bancă au devenit de nesuportat pentru cei deja datori și îi determină pe cei ce doreau să contracteze un credit, să amâne acest lucru.

Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare scade, iar achiziționarea unui apartament, de exemplu, a devenit misiune aproape imposibilă în 2022. Mai reușesc să răzbată astăzi poate doar cei ce se bucură de o susținere financiară din partea familiei, căci a porni de la zero, e foarte greu, dacă nu te ajută nimeni, în niște condiții atât de vitrege, precum sunt cele actuale.

În 2008 n-aveam atât de multe crize, acum „săracii” pot doar să viseze la propria lor casă

Pe lângă toate aceste probleme, prețurile pe piața imobiliară autohtonă și europeană continuă să crească, e de părere analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

„Prețurile locuințelor din România au crescut în medie cu 8,5% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Această creștere este mai mică decât media Uniunii Europene, care se apropie de 10%, și este mai mică decât rata anuală a inflației care a fost de aproximativ 15%.

Din luna mai a acestui an, prețurile pe metru pătrat în România și-au oprit creșterea și au pierdut 2,6%.

Creșterea prețului locuințelor din România se situează în intervalul de creștere de 27,4% din Estonia și în cel de 2% din Cipru. În regiunea noastră, Cehia înregistrează cea mai mare creștere anuală cu 23,1%, urmată de Ungaria 22,8%, Slovacia 16,6%, Bulgaria 14,6% și Polonia 12,4%.

În Europa de Vest, în ultimele 12 luni, prețurile locuințelor din Germania au crescut cu puțin peste 10%, Franța cu 7,1% și Italia cu 5,2%”, se arată într-o analiză proaspăt realizată de specialist.

Tot acesta mai precizează faptul că piața imobiliară e complicată. La noi, spune specialistul, împrumuturile pentru achiziția de locuințe au crescut în fiecare trimestru începând din T3 2021, datele BNR pentru luna august arătând o scădere ușoară față de luna anterioară, însă o creștere cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.