06 sept. 2022 | 08:24

Bula imobiliară din România, alimentată de cei cu bani: ai fi uimit câte apartamente se iau ”cu banii jos”

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, alimentată de cei cu bani: ai fi uimit câte apartamente se iau ”cu banii jos”

Ratele românilor cu credit la casă au explodat în ultimul an, iar trendul îngrijorător se va menține în următoarea perioadă. Cu toate acestea, prețurile la apartamente continuă să crească, iar ritmul vânzărilor nu se diminuează. Există o explicație pentru asta și reprezintă motivul pentru care bula imobiliară va continua să se alimenteze, cel puțin o perioadă.

Jumătate dintre apartamentele din București au fost achiziționate, în prima jumătate a acestui an, cu banii jos. ”Problema” nu este însă doar în Capitală. Media națională este chiar mai mare decât atât. Doar 44% dintre locuințele din România au fost cumpărate cu credit bancar în primul semestru din 2022, în timp ce 56% s-au achitat integral, din start, fără vreun ajutor din partea băncii.

Ce se întâmplă cu vânzările de locuințe

O analiză recentă de la Colliers încearcă să înțeleagă un pic mai bine ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în marile orașe ale României, începând cu Capitala. Aparent, începând cu primăvara acestui an, numărul tranzacțiilor cu apartamente și case a început să scadă, pe fondul costurilor mai mari cu energia, scumpirii materialelor de construcții și a carburanților. La acestea se adaugă și inflația, respectiva explozia ratelor din cauza ROBOR.

Practic, viteza de creştere a stocului de credite pentru locuinţe a scăzut simţitor în trimestrul al doilea, astfel că dinamica anualizată a stocului de credite imobiliare se află în creştere cu 10% la final de iulie, după ce în 2021 era de aproape 13%, scrie Agerpres.

Ca să înțelegi mai bine fenomenul creșterii prețurilor pentru locuințe, trebuie să ai în vedere o referință simplă: modul în care se achiziționează. În timp, ce în 2021, aproximativ 60% dintre ele au fost cumpărate cu credit, procentul a scăzut la 50% în prima jumătate a acestui an, celelalte fiind luate cu numerar, fără vreun ajutor financiar. „(…) în prezent nu doar că sunt mai puţine tranzacţii care depind de finanţare bancară, ci şi că o parte din cerere a devenit nebancabilă şi nu-şi mai permite costul împrumutului pentru a cumpăra locuinţa dorită”, afirmă consultanţii Colliers.

Chiar și în orașe precum Cluj, 52% dintre tranzacții s-au efectuat cu bani economisiți, fără credit la bancă, în creștere de la 47% acum un an.

„Modul de calcul al indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) permite calculul exact pentru ultimul trimestru al acestui an, când dobânda va ajunge la 4.06%, iar estimările pentru primul trimestru al anului viitor plasează acest indicator în jurul valorii de 6%. Această evoluţie va impacta cererea de credite şi implicit vânzările de locuinţe, accelerând trendul de echilibrare dintre cerere şi ofertă pe care am început să îl observăm începând cu al doilea trimestru al acestui an”, precizează Colliers.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele