01 iul. 2022 | 06:00

Bula imobiliară din România a explodat, scad prețurile la apartamente: de unde vine concluzia

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România a explodat, scad prețurile la apartamente: de unde vine concluzia

Scăderea prețurilor la apartamente și case pe teritoriul României este inevitabilă. Aceasta este concluzia mai multor analiști care au ajuns la concluzia că prețurile actuale sunt complet nesustenabile, iar cumpărătorii, pur și simplu, nu o să mai existe.

În contextul inflației ridicate și a creșterii aversiunii la risc, încrederea românilor în economia națională s-a dus în cap. În cifre, ne apropiem de dezastrul financiar din prima parte a pandemiei de Covid-19. Aceasta este principala concluzie a sondajului lunar realizat printre analiștii financiari CFA. O altă concluzie interesantă a lor este o scădere a prețurilor pentru proprietățile imobiliare în următorul an.

Economia României, în pioneze

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna iunie la 36,5 puncte de la 40,9 puncte în mai. Printre altele, optimismul experților s-a diminuat ca o consecință a inflației anticipate mai ridicate.

În ceea ce privește viitorul apropiat, analiștii sunt de părere că o creștere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Naționale a României, până la cel puțin 6%, este inevitabilă. Mai mult decât atât, circa 9 din 10 participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

Dacă ne referim la piața imobiliară, s-a redus semnificativ numărul celor care sunt de părere că mai este posibilă o scumpire a proprietăților imobiliare în România. În aprilie, 13% credeau că vor mai crește prețurile la apartamente în următoarele 12 luni, pe când în mai, numărul lor a scăzut la 8%. Mai important este însă că 56% (în creștere de la 47,8%) văd ca inevitabilă scăderea prețurilor la locuințe. Nu mai puțin de 72% dintre participanții la sondaj sunt convinși că prețurile proprietăților rezidențial din principalele orașe sunt supraevaluate.

În context, merită avut în vedere că, în luna mai a acestui an, au crescut prețurile proprietăților cu 7,5% în raport cu valorile de acum 12 luni. Aceasta a fost însă media națională, în principalele orașe a fost vorba de o creștere de 10%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele