Kremlinul dă de pământ cu Boris Johnson după remarca virală la adresa lui Vladimir Putin: „Dacă ar fi fost o femeie”

Kremlinul dă de pământ cu Boris Johnson după remarca virală la adresa lui Vladimir Putin: „Dacă ar fi fost o femeie”

Sunt mai bine de 120 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. În tot acest timp, comunitatea internațională a condamnat ferm acțiunile rușilor. Președintele rus Vladimir Putin nu ar fi început războiul în Ucraina, dacă ar fi fost femeie, potrivit premierului britanic Boris Johnson. Comentariile prim-ministrului vin după summitul G7 din Germania.

Boris Johnson: „Războiul lui Putin, exemplu perfect de masculinitate toxică”

Update 30 iunie, ora 07.44. După ce premierul britanic Boris Johnson a afirmat că războiul din Ucraina nu ar fi început, dacă Vladimir Putin era femeie, Rusia a reacționat. Iritat de afirmațiile lui Johnson, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că „bătrânului (psihoanalistul Sigmund) Freud i-ar fi plăcut să aibă în viață un astfel de subiect pentru cercetarea sa”.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, l-a acuzat pe Johnson că are „fantezii expirate”. Și Vladimir Putin i-a răspuns oficialului de la Londra. Liderul de la Kremlin a amintit de acțiunile lui Margaret Thatcher (care a deținut funcția de prim-ministru între 1979 și 1990) pentru Insulele Falkland.

„Nu voi spune acum dacă ar fi fost așa. În acest sens, vreau doar să amintesc evenimentele din istoria recentă, când Margaret Thatcher a decis să înceapă ostilitățile împotriva Argentinei pentru Insulele Falkland. Aici, o femeie a decis să înceapă acțiuni militare”, a declarat președintele Rusiei.

Știrea inițială: Premierul Boris Johnson a descris conflictul ruso-ucrainean drept „nebun”, declarând pentru postul german ZDF, citat de Sky News, că, „dacă Putin ar fi fost femeie, ceea ce evident nu este, dar dacă ar fi, chiar nu cred că s-ar fi îmbarcat într-o asemenea nebunie, război și violență în felul în care a făcut-o. Dacă vrei un exemplu perfect de masculinitate toxică, poate fi ceea ce face el în Ucraina”.

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin este „un exemplu perfect de masculinitate toxică”, a spus oficialul de la Londra, cerând o educație mai bună pentru fetele din întreaga lume și „mai multe femei în poziții de putere”. Premierul britanic a recunoscut că, deși lumea vrea să se încheie războiul, pentru moment, „nu există niciun acord disponibil. Putin nu face o ofertă de pace”.

Premierul britanic cere mai mult sprijin pentru Kiev

Deși este posibil ca sugestia lui Johnson să rezoneze cu mulți, merită subliniat că Ecaterina cea Mare, cea mai longevivă femeie lider a Rusiei, a încălcat un acord internațional de anexare a Crimeei în anii 1700, așa cum a făcut și Putin. Premierul britanic a sugerat, de asemenea, că ar trebui să existe mai multe femei în poziții de putere. Totodată, a adăugat că Occidentul trebuie să sprijine Kievul în strategia sa militară, pentru a ajuta la schimbarea dinamicii conflictului.

„Ne dorim cu adevărat să le oferim ucrainenilor rezistență strategică”, a spus Boris Johnson.

Marea Britanie participă la Summitul NATO de la Madrid

Comentariiile sale vin după ce liderii occidentali au încheiat summitul G7 din sudul Germaniei, promițând că vor crește costurile economice și politice pentru Putin și regimul său de război al Rusiei în Ucraina. De atunci, Johnson a călătorit la Madrid, pentru un alt summit NATO, împreună cu secretarul de Externe, Liz Truss.

Prezența militară britanică în Estonia va fi întărită pe măsură ce alianța militară își intensifică dramatic capacitatea de a răspunde Rusiei. Liderii celor 30 de state membre vor fi de acord să coopereze mai strâns și să mărească semnificativ numărul de trupe NATO pe teritoriile lor.