Boris Johnson va prezenta un „plan internațional de acțiune” împotriva lui Vladimir Putin. Serviciile de informații britanice anunță că armata rusă atacă în mod special zonele populate din Ucraina

Boris Johnson va prezenta un „plan internațional de acțiune” împotriva lui Vladimir Putin. Serviciile de informații britanice anunță că armata rusă atacă în mod special zonele populate din Ucraina

Lumea întreagă încearcă să găsească o rezolvarea la criza din Ucraina, mai ales după ce Vladimir Putin și-a pus în alertă facilitățile nucleare. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a vorbit trei ore cu președintele rus și a încercat să afle cum poate fi rezolvată problema. Premierul britanic Boris Johnson anunță că are un plan prin care va încerca să stopeze invazia din Ucraina.

Boris Johnson va prezenta un „plan internațional de acțiune”

Boris Johnson este unul dintre liderii din Europa care s-a implicat foarte mult în încercarea de a opri conflictul armat din Ucraina, început din ordinul lui Vladimir Putin. Marea Britanie a sprijinit rapid toate sancțiunile economice impuse Rusiei și le-a și pus în aplicare.

Premierul britanic susține că are un plan, în șase puncte, prin care speră să oprească invazia rusă din Ucraina și pierderile de vieți omenești.

„Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune.

Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a afirmat premierul guvernului de la Londra.

Razboi Ucraina Rusia culoar evacuare

Planul nu cuprinde acțiuni militare, dar are multe măsuri care vor pune la pământ economia Rusiei, scriu cei de la The Guardian. Marea Britanie vrea să se implementeze mai rapid sancționarea oamenilor de afaceri ruși și propune o coaliție umanitară internațională care să ajute oamenii din Ucraina. Planul va fi adus luni în parlament pentru aprobare.

Premierul britanic va încerca să mobilizeze comunitatea internațională în acest scop. Astfel, luni el se va întâlni cu prim-miniștrii Canadei și Olandei, iar marți urmează să-i primească la Londra pe liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia (grupul de la Vișegrad) – țări care se confruntă cu un aflux de refugiați cauzat de invazie.

Avertismentul serviciilor britanice de informații

Serviciile britanice de informații au prezentat date îngrijorătoare. Potrivit unui raport oficial, forțele ruse atacă foarte mult zonele din Ucraina unde locuiesc civili.

„Amploarea şi forţa de rezistenţă ucraineană continuă să surprindă Rusia care a a răspuns prin vizarea zonelor populate în mai multe locuri, inclusiv în Harkov, Cernigov şi Mariupol”, se spune în documentul elaborat de serviciile de informații, publicat pe pagina oficială de Facebook.

Concluzia este că Rusia își dorește să demoralizeze trupele din Ucraina, dar și pe civili. O tactică asemănătoare a fost folosită în Cecenia în anul 1999 și în Siria în anul 2016.