Bărbat exonerat după 32 de ani de închisoare, pentru o crimă pe care nu a comis-o

Bărbat exonerat după 32 de ani de închisoare, pentru o crimă pe care nu a comis-o

Un bărbat din California, în vârstă de 61 de ani, a stat 32 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Acum, a fost exonerat, au declarat oficialii americani. Din cauza unei „cascade de erori” și a minciunilor martorilor, acesta a fost trimis în spatele gratiilor, unde a stat trei decenii. Cazul său face înconjurul lumii.

Bărbat condamnat pe nedrept pentru crimă, exonerat după 32 de ani de închisoare

Un american care a petrecut 32 de ani în închisoare pe nedrept a fost exonerat de procurorul din San Francisco, Chesa Boudin. Joaquin Ciria a fost acuzat că și-a împușcat și ucis un prieten, Felix Bastarrica, în San Francisco. Condamnarea sa s-a bazat pe mărturia falsă a martorilor și pe deciziile greșite ale poliției.

Joaquin Ciria a fost arestat în 1990, acuzat de crimă de gradul I și condamnat la închisoare pe viață pentru moartea lui Felix Bastarrica, care a fost împușcat în cap după o ceartă pe o alee din San Francisco, SUA. Cu toate acestea, condamnarea bărbatului s-a bazat pe mărturia falsă a martorilor și pe comportamentul greșit al poliției, a spus procurorul Chesa Boudin. Dosarul acuzației a fost acum respins după ce un judecător i-a anulat condamnarea.

„Ai șansa să-ți iei viața înapoi”

Cazul lui Joaquin Ciria este prima exonerare susținută de Comisia nevinovaților, care a fost înființată în 2020 pentru a analiza potențiale cazuri de condamnare abuzivă.

„Acum 32 de ani, ați fost luat de lângă soția și copilul dumneavoastră și asta pentru că sistemul a eșuat catastrofal”, a declarat Lara Bazelon, președintele comisiei, în timpul unei conferințe de presă. Acum, în sfârșit, ai șansa să-ți iei viața înapoi”, a adăugat ea, notează Sky News.

„O cascadă de erori” în tratarea cazului

O investigație de 18 luni a comisiei a găsit noi martori și probe, precum și „o cascadă de erori” în modul în care a fost tratat cazul, inclusiv constrângerea poliției asupra martorului cheie, care era adolescent la acea vreme, a mai spus Bazelon. Experta, care este profesoară la Facultatea de Drept de la Universitatea din San Francisco, a adăugat că „nicio probă ADN, amprentă și arma crimei” nu au fost recuperate vreodată, iar domnul Ciria și-a menținut mereu nevinovăția.

Citește și Nereguli în penitenciarele din România. Consiliul Europei a găsit cazuri de tortură în închisori

Aceasta a afirmat că bărbatul inculpat avea doi alibi care au spus că era acasă la momentul crimei, dar nu au fost chemați niciodată de apărare, posibil pentru că vorbeau doar spaniolă. Felix Bastarrica a fost, de fapt, ucis de o cunoştinţă comună a celor doi bărbaţi.

Citește și: