12 apr. 2022 | 17:32

Barack Obama face primele declarații despre războiul din Ucraina. Ce a spus despre Vladimir Putin

ULTIMA ORĂ
Barack Obama face primele declarații despre războiul din Ucraina. Ce a spus despre Vladimir Putin

Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite, a făcut prima declarație despre războiul din Ucraina, izbucnit pe 24 februarie. Potrivit lui, „Putin a fost întotdeauna periculos“. Fostul lider american a susține că acest conflict este un „memento încurajator pentru democrațiile care au devenit slabe, confuze și nepăsătoare în ceea ce privește mizele unor lucruri pe care aveam tendința de a le considera de la sine înțelese“. Mai multe detalii, în continuare.

Obama, declarații în premieră despre războiul din Ucraina

Fostul președinte, Barack Obama, a vorbit pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina despre acest conflict sângeros, dar și despre capul „răutăților“ – Vladimir Putin.

„Putin în Ucraina a fost la fel de nesăbuit pe cât nu am fi văzut niciodată în urmă cu 8 sau 10 ani. Dar, pericolul a fost mereu acolo. El a fost întotdeauna periculos“, a susținut Obama, conform unei avanpremiere a unui interviu exclusiv pentru emisiunea NBC Today, care va fi difuzat mâine.

Obama a mai spus că modul în care națiunile europene au reacționat la invazia continuă și mortală a Rusiei în Ucraina este „încurajator“.

„Ne-am complăcut. Și nu pot garanta că, în urma a ceea ce s-a întâmplat, ne scuturăm de această automulțumire“, a deplâns fostul președinte al SUA.

Citește și: Europa cere țărilor membre să trimită de urgență arme către Ucraina

În Ucraina se descoperă „crime de război majore“

La rândul său, actualul președinte al SUA, Joe Biden, a declarat de curând că în Ucraina se descoperă „crime de război majore“, în timp ce forțele rusești se retrag din zonele din jurul Kievului.

Acesta a citat scene de execuții brutale, cu sânge rece, ca justificare pentru intensificarea sancțiunilor americane împotriva Moscovei, inclusiv împotriva celor mai mari instituții financiare rusești și a celor două fiice adulte ale președintelui rus, Vladimir Putin.

„Sunt convins că aţi văzut imaginile din Bucha, la periferia Kievului, cadavre rămase pe străzi după retragerea trupelor ruse, unii oameni au fost împuşcaţi în cap cu mâinile legate la spate, au fost executaţi civili cu sânge rece, sunt cadavre aruncate în gropi comune, este vorba despre un sentiment de brutalitate şi lipsă de umanitate pe care îl vede întreaga lume, impardonabil.

Aceste acte nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore, naţiunile responsabile trebuie să coopereze pentru a-i trage la răspundere pe autorii acestor acte“, a declarat actualul președinte american.

„Împreună cu aliaţii şi partenerii, vom continua să intensificăm costurile economice, să aplicăm măsuri dureroase pentru Putin şi să intensificăm izolarea economică a Rusiei. Măsurile pe care le-am aplicat deja vor reduce PIB-ul Rusiei cu două cifre doar în acest an. Doar într-un an, sancţiunile noastre vor anula 15 ani de creştere economică în Rusia. (…) Vom lovi capacităţile Rusiei de a obţine creştere economică în următorii ani. Asta înseamnă Statele Unite. Şi vom aplica măsuri suplimentare, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, pentru a intensifica presiunile economice asupra lui Putin”, a subliniat Biden.