Banca Transilvania și BRD, lovite unde le doare mai tare: ce trebuie să vadă acum clienții

Banca Transilvania și BRD, lovite unde le doare mai tare: ce trebuie să vadă acum clienții

Clienții băncilor din România s-au obișnuit să vadă știri despre profiturile instituțiilor de profil, iar pe primele locuri să se situeze de cele mai multe ori Banca Transilvania sau BRD, însă iată că, de această dată, alt jucător vine tare din spate și prezintă un raport financiar excepțional. Este vorba despre Raiffeisen Bank.

Instituția bancară transmite că a realizat un profit net impresionant, de 218 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului curent. Practic, se consemnează o creștere cu 10% față de primul trimestru 2021.

Cum s-au făcut atât de mulți bani

Conform companiei, se pare că profitul este pus pe seama creșterii activității tranzacționale a clienților. Totodată, se vorbește în acest caz și despre menținerea profilului de risc al băncii la un nivel foarte bun.

„Rezultatele noastre bune din primele trei luni ale anului 2022 reflectă procesul de relansare economică, manifestat imediat după perioada cea mai critică a pandemiei.

Astfel, soldul de credite nete al băncii a crescut cu 19% fata de T1 2021, cu rezultate bune pentru toate segmentele de business. Stocul creditelor acordate corporaţiilor a înregistrat o evoluţie excelentă, cu o creştere de 30%, în timp ce activitatea de creditare pentru categoria de clienţi IMM a generat un avans al stocului de aproape 10%, iar pentru creditele acordate persoanelor fizice am obţinut o creştere similară, de 11% an la an.

Depozitele atrase de bancă au înregistrat o creştere de 13% în primul trimestru al anului 2022, fata de aceeaşi perioada din 2021, în principal din sectorul corporaţiilor mari şi medii. Din 24 februarie 2022 ne confruntam însă cu o situaţie extrem de imprevizibila şi dificila, războiul din Ucraina, care determina schimbări în comportamentul clienţilor. Mai ales în momente că acestea, facem tot posibilul pentru a oferi clienţilor cele mai bune sfaturi financiare şi ne străduim să îmbunătăţim interacţiunea cu banca pentru a le face viaţă mai uşoară”, a spus Zdenek Romanek, preşedinte & CEO Raiffeisen Bank.

Nici anul 2021 nu a arătat deloc rău pentru bancă. Atunci, activele totale ale băncii au atins valoarea de 59,2 miliarde lei, crescând cu 15%, iar portofoliul de credite nete al băncii a ajuns la 32,5 miliarde de lei, cu 14% mai mult față de finalul anului 2020.

Totodată, depozitele clienților au ajuns la 49,6 miliarde de lei în 2021, o creștere cu 14%, an la an, iar profitul net înregistrat pentru 2021 a fost de 788 de miliarde de lei, cu 22% mai mare decât în 2020. În cele din urmă, venitul total al băncii a înregistrat o creștere de 3% în 2021 față de 2020, atingând nivelul de 2,67 miliarde de lei, mai arată datele înregistrate anul trecut.

Astfel, putem afirma că banca se bucură de o evoluție financiară pozitivă în ultimii ani, deși vorbim despre doi ani marcați de pandemie, dar și de alte crize cu impact economic semnificativ.

Citește și: