Banca Central Europeană în alertă: avertisment important, toate băncile sunt vizate

Banca Central Europeană în alertă: avertisment important, toate băncile sunt vizate

Banca Centrală Europeană pregătește băncile pentru un posibil atac cibernetic susținut de Rusia, pe măsură ce tensiunile în Ucraina cresc.

Confruntarea dintre Rusia și Ucraina a zdruncinat liderii politici și de afaceri care se tem de o invazie cu pagube asupra întregii regiuni. BCE, condusă de fostul ministru francez Christine Lagarde și care supraveghează cei mai mari creditori din Europa, este acum pregătită pentru amenințarea atacurilor cibernetice din partea Rusiei împotriva băncilor, conform Reuters.

Băncile au efectuat „exerciții ciber-militare”, pentru a-și testa capacitatea de a respinge un atac, a mai spus el. BCE, care a menționat abordarea securității cibernetice drept una dintre prioritățile sale, a refuzat să comenteze. Astfel de temeri se reflectă în întreaga lume.

Atacurile cibernetice, un pericol real

Departamentul de Servicii Financiare din New York a difuzat un avertisment către instituțiile financiare, la sfârșitul lunii ianuarie. Acolo se vorbește despre posibile atacuri cibernetice de răspuns, în cazul în care Rusia invadează Ucraina și vor fi activate sancțiuni ale SUA, potrivit departamentului Thomson Reuters pentru monitorizarea activităților autorităților de reglementare.

La începutul acestui an, o serie de site-uri web ucrainene au fost afectate de un atac cibernetic care a lăsat un avertisment „să vă fie frică și să vă așteptați la ce este mai rău”, deoarece Rusia a comasat trupe în apropierea granițelor Ucrainei.

Serviciul de Securitate a Statului din Ucraina a declarat că nu a văzut semnale cum că atacul ar fi legat de grupuri de hackeri cu conexiuni în serviciile ruse de informațiile. Kremlinul a negat în mod repetat că statul rus are vreo legătură cu hacking-ul în întreaga lume și a declarat că este gata să coopereze cu Statele Unite și cu alții pentru a lupta împotriva criminalității cibernetice.

Unii cred însă că criza din Ucraina este exagerată. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Washingtonul și mass-media că au propagat panica.

Etichete: