Avertisment OMS: Rușii atacă în Ucraina spitalele, ambulanțele și facilitățile medicale

Avertisment OMS: Rușii atacă în Ucraina spitalele, ambulanțele și facilitățile medicale

Ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat într-un briefing de presă că numărul includea incidente în care ambulanțele au fost comandate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.

Avertisment OMS: Rușii atacă spitalele în Ucraina

Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și altor instituții de îngrijire a sănătății din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile și a avertizat că țara este lipsită de provizii medicale vitale.

Agenția ONU a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra unităților de sănătate de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. Nu a spus cine este responsabil.

Ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat într-un briefing de presă că numărul includea incidente în care ambulanțele au fost comandate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.

„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Au crescut destul de rapid în ultimele zile”, a spus Smallwood.

Agenția lucrează pentru a furniza rapid materiale medicale Ucrainei, unde oxigenul, insulina, echipamentele de protecție personală, materialele chirurgicale și produsele din sânge se epuizează, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul briefingului.

Furnizarea de oxigen, vaccinuri pentru copii și expertiză în domeniul sănătății mintale se numără printre prioritățile principale ale OMS pentru regiune, a spus el.

Kluge a subliniat, de asemenea, necesitatea de a acorda prioritate nevoilor de sănătate ale femeilor, inclusiv sănătatea maternă și îngrijirea obstetricală de urgență, și de a răspunde violenței sexuale și de gen.

„Conflictele din trecut ne-au arătat că adolescentele, femeile cu dizabilități și femeile în vârstă se află în cea mai vulnerabilă situație. Ei se confruntă cu un risc crescut de a suferi atacuri din partea persoanelor din afara casei și din partea grupurilor armate, precum și violență în partenerul intim și abuz și exploatare sexuală”, a spus Kluge.

Ucraina spune că Rusia întrerupe evacuarea în mai multe regiuni

Iată ce se întâmplă cu evacuările din orașele ucrainene astăzi:

Mariupol

Atât purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, cât și Ministerul Apărării ucrainean, au acuzat forțele ruse că bombardează coridorul umanitar din orașul cheie din sud. Opt camioane și 30 de autobuze sunt pe drum pentru a livra ajutor umanitar orașului și pentru a evacua civilii la Zaporizhzhya, a spus Nikolenko, dar nu știm dacă aceste camioane vor putea intra. Nu este clar dacă cineva a reușit să plece.

Sumî

O coloană de evacuare din orașul asediat Sumî a ajuns în regiunea Poltava, mai departe de granița cu Rusia, spune administrația regională Poltava. Coridorul este programat să fie deschis astăzi până la ora 19:00 GMT.

Bucha

Forțele ruse sabotează un efort de evacuare din districtul Bucha din regiunea Kiev, a declarat șeful administrației regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba.

„Districtul se pregătește pentru evacuarea în masă a oamenilor și furnizarea de ajutor umanitar. Pentru aceasta este necesară o încetare a focului”, a spus Kuleba, potrivit BBC.

El a spus că oamenii au reușit să părăsească orașul Irpin din apropiere în ultimele 24 de ore.