04 mai 2022 | 12:57

Avertisment dur pentru românii care vor să se îmbogățească de la bursă: nu tot ce zboară se mănâncă

ACTUALITATE
Avertisment dur pentru românii care vor să se îmbogățească de la bursă: nu tot ce zboară se mănâncă

Scumpirile din ultima perioadă îi determină pe mulți dintre conaționalii noștri să caute diverse modalități prin care să-și diversifice sursele de venit și să crească sumele care le intră, lunar, în casă. Într-o astfel de încercare, mulți se orientează către investițiile la bursă, dar nu e deloc atât de simplu pe cât pare!

Investițiile la bursă se bucură de un succes tot mai mare în rândul românilor. De la izbucnirea pandemiei de coronavirus si aparitia cazurilor in tara noastra, piata de capital din Romania a crescut cu 55% prin prima indicelui BET-TR, care include si dividendele, si cu 39% luand in calcul indicele BET. Numărul românilor care investesc crește într-un ritm important.

Potrivit rapoartelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), se pre că numarul total al investitorilor care tranzactioneaza la BVB a ajuns la 81.793, luand in calcul raportarea de la finalul anului trecut.

„In cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinta clara in ceea ce priveste preferinta financiara a populatiei care a ales sa se orienteze tot mai mult catre bursa pentru a putea lua parte la povestile de succes ale companiilor romanesti, dar si pentru a limita erodarea puterii de cumparare cauzata de o rata a ridicata inflatiei.

Romania se pozitioneaza ca un pol de stabilitate in regiune intr-un context dominat de instabilitatea regionala ridicata generata de conflictul armat din Ucraina. Traversam momente de ingrijorare atat in plan uman, cat si in plan economic.

Pentru investitori, bursa locala a oferit in doi ani cresteri de 55% chiar si in conditii de volatilitate accentuata si a demonstrat ca poate fi un pilon esential pentru economiile romanilor,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Avertisment pentru investitori

În condițiile în care bursa atrage tot mai mulți români, un reputat profesor de economie trage semnalul de alarmă și avertizează cu privire la riscurile la care se expun cei ce se lansează în astfel de investiții.

Volatilitatea este cel mai mare pericol și riscul pe care trebuie să și-l asume cei ce vor să câștige bani investind la bursă.

„Din cauza volatilității pierdem bani, pentru că ni se pare că volatilitatea este favorabilă și poți să găsești oportunități. Nu poți. Le găsești o dată, de două ori, dar nu întotdeauna. Nu știi să cumperi jos, nu știi să vinzi sus și știți ce nu facem noi? Nu punem și cantitatea de capital suficientă în deciziile noastre bune. Deci, atenție la volatilitate că erodează capitalul acum”, a spus, la Profit News TV, Adrian Mitroi.