Autoritățile au trimis mesaje Ro-Alert privind incendii de vegetație în mai multe județe

Autoritățile au trimis mesaje Ro-Alert privind incendii de vegetație în mai multe județe

În cursul zilei de astăzi, românii din mai multe județe în țară au primit un mesaj Ro-Alert cu privire la incendiile de vegetație. ISU Neamț și ISU Călărași au transmis mesaje de atenționare cu privire la pericolele în fața cărora se expun persoanele care incendiază terenuri sau deșeuri.

Mesaje Ro-Alert trimise în mai multe județe din cauza incendiilor de vegetație

În același timp, aceștia au declarat că astfel de proceduri sunt complet interzise, iar autoritățile au făcut apel la populație ca să fie prudenți și să nu ardă în mod intenționat deșeuri sau terenuri.

În județul Neamț au ars peste 800 de hectare de teren, din cauza incendiilor de vegetație în ultimele săptămâni. Astfel că ISU Neamț le-a transmis cetățenilor o atenționare Ro-Alert, în jurul orei 12:00.

„În luna martie incendiile de vegetație uscată și fond forestier au afectat peste 850 ha doar în județul Neamț, provocând decesul unei persoane, rănirea altor 3, incendierea a 2 locuințe și mari pagube materiale. Incendierea terenurilor este interzisă și se pedepsește conform legislației in vigoare cu neacordarea subvențiilor APIA si cu amenda”, găsim notat în mesajul Ro-Alert.

ISU Călărași a emis un mesaj Ro-Alert pentru cetățeni, ținând cont de pericolele pe care le aduc arderile ilegale de vegetație și deșeuri.

„În luna martie, cele 80 de intervenții la incendii de vegetație uscată și gunoi au afectat peste 30 de hectare, putând produce pagube la locuințe și gospodării. Incendierea terenurilor este interzisă și se pedepsește conform legislației în vigoare cu neacordarea subvențiilor APIA și amendă”, a transmis și ISU Călărași printr-un mesaj Ro-Alert.

Mesaje Ro-Alert trimise in mai multe judete din cauza incendiilor de vegetatie
Mesaj Ro-Alert

100 de ha afectate într-un incendiu de vegetație uscată

Sâmbătă, 26 martie, în municipiul Iași a izbucnit un incendiu puternic de vegetație care a afectat peste 100 de ha. Astfel că pentru stingerea acestuia au fost mobilizate mai multe forțe de intervenție, precum 7 autospeciale de stingere, un vehicul utilitar pentru stingere și o autospecială pentru transport și intervenție cu 32 de pompieri militari ai Detașamentului nr. 1 Iași și 5 autospeciale de transport apă de la Serviciile Publice subordonate Primăriei Iași.

Abia după 4 ore a fost stins și ultimul focar, iar la finalul intervenției pompierii ieșeni au spus că cineva a pus foc vegetației uscate pentru curățarea unui teren, lăsând apoi focul nesupravegheat.

Se pare că este unul dintre recordurile negative înregistrate în privința incendiilor de vegetație uscată, care de la începutul anului au afectat mai mult de  3.000 de ha de terenuri numai în județele Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Bacău și Vaslui. În fiecare zi, pompierii din aceste județe muncesc ore în șir pentru stingerea unor astfel de incendii.