Au mai găsit un motiv ca să ne scumpească facturile: e ireal ce se întâmplă în țară

Au mai găsit un motiv ca să ne scumpească facturile: e ireal ce se întâmplă în țară

Se pare că analiștii economici au mai identificat un motiv care ar putea sta la baza unui nou val de scumpiri asupra facturilor noastre la energia electrică.

Este vorba despre seceta care s-a abătut asupra țării noastre. Râurile au un debit foarte scăzut, iar hidrocentralele nu sunt deloc avantajate de ceea ce se întâmplă în plan meteorologic, motiv pentru care producția noastră internă de electricitate stă în acest moment sub un mare semn de întrebare.

Situația e gravă și pe Dunăre. În ultimele patru zile, la Galați, cotele au scăzut chiar și 20 de cm! Sindicatul Porţilor de Fier susține că debitele sunt în scădere! În aceste condiții, există un mare risc de a ne crește și mai mult prețurile la facturi!

Guvernul e în alertă deja, se discută intens

Întreaga situație constituie o temă arzătoare de discuție în cel mai înalt nivel din Guvern, iar liderii politici au ieșit deja cu declarații în acest sens.

De exemplu, premierul Nicolae Ciucă recunoaște faptul că avem o problemă cu seceta, dar dă asigurări românilor că autoritățile pot asigura necesarul de apă.

Totuși, e necesar ca oamenii să contribuie la efort și să consume apă responsabil!

„Eu cred că este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii (privind apa potabilă – n.r.), să putem să avem o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba despre fenomene pe care nu le putem controla, iar partea aceasta de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi.

De la nivel guvernamental, cât şi de la nivelul autorităţilor locale avem nevoie să menţinem acest dialog cu cetăţenii, să menţinem oamenii informaţi pentru a putea înţelege care este situaţia reală.

Demersurile pe care le-am făcut până în acest moment trebuie consolidate şi multiplicate tocmai în direcţia (…) de a putea să asigurăm cetăţenii că suntem în măsură să asigurăm cantităţile de apă potabilă acolo unde este necesar şi acolo unde se confruntă cu acest fenomen de secetă pedologică şi, de asemenea, că lucrăm cât se poate de coordonat cu autorităţile locale pentru a asigura sprijinul necesar”, a spus premierul.