Au dispărut banii din cont, instant, în cazul multor români: trucul infractorilor cibernetici care a funcționat din plin

Au dispărut banii din cont, instant, în cazul multor români: trucul infractorilor cibernetici care a funcționat din plin

Atacatorii cibernetici devin din ce în ce mai eficienți în a te lăsa fără bani în cont, chiar și în România. Partea bună este că autoritățile devin din ce în ce mai eficiente în a-i prinde pe hoți. Partea proastă este că arestarea nu înseamnă sub nicio formă recuperarea pagubei financiare suferite de români obișnuiți.

Pe parcursul zilei de ieri, mascații au efectuat percheziții în județele Prahova și Constanța, la domiciliile mai multe persoane bănuite că au furat bani din conturile unor cetățeni. În niciun moment nu a fost însă vorba de un furt obișnuit, ci de un mecanism informatic ce implică și un pic de inginerie socială, iar numărul victimelor nu este mic.

Acuzele aduse infractorilor cibernetici

Conform datelor comunicate de autorități, suspecții arestați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice și spălarea banilor. Dacă mandatele de aducere emise până la această oră sunt suficiente, discutăm de 13 persoane. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice, bunuri și înscrisuri.

”Din cercetări a reieşit că, la începutul anului 2021, în judeţele Prahova şi Constanţa, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. ai cărui membri ar fi obţinut, în mod fraudulos, datele de identificare a mai multor carduri bancare, emise de instituţii bancare din România, ca urmare a transmiterii de notificări, privind actualizarea acestor date, pe adresele de e-mail ale persoanelor vătămate şi redirecţionarea acestora către pagini web, care, în aparenţă, păreau a fi transmise de unităţile bancare”, se arată într-un comunicat DIICOT.

În ceea ce privește victimele, acestea au rămas fără bani în conturile bancare, după ce le-au fost debitate mai multe sume, prin transferuri succesive către anumite conturi, deținute și controlate de infractori. Patru dintre persoanele suspecte au fost reținute pentru 24 de ore, alte trei se află sub control judiciar 60 de zile, în timp ce un judecător de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova a fost sesizat cu propunerea luării măsurii de arestare preventivă pentru persoanele reținute.

Citește și: