ASUS Zenbook 14 OLED, laptopul elegant și gata de orice care stârnește invidia și te face să uiți de concurență

ASUS Zenbook 14 OLED, laptopul elegant și gata de orice care stârnește invidia și te face să uiți de concurență

Când vine vorba de laptopuri devenite clasice prin prisma efortului investit în dezvoltarea lor perpetuă, ASUS a făcut o treabă grozavă cu seria Zenbook, iar noul ASUS Zenbook 14 OLED este cel mai nou exponent al acestei realități.

Deja de câțiva ani, ASUS a reinventat calitatea laptopurilor de business prin lansarea unor modele cu inovații majore la cele mai importante capitole, de la autonomie și putere de procesare, până la calitatea ecranului. ASUS Zenbook 14 OLED ilustrează perfect aceste salturi tehnologice și, din momentul în care pui prima oară mâna pe el, îți dai seama că niciun detaliu nu este la voia întâmplării, de la tastatură și conectică, până la sistemul de ventilație care îți oferă un nivel sporit de confort psihologic, independent de scenariul de utilizare pe care îl ai în minte.

ASUS ZenBook 14 OLED – spate

ASUS Zenbook 14 OLED – impresionant și impozant, din scoarță în scoarță

ASUS Zenbook 14 OLED este un ultraportabil care se ascunde într-o carcasă de 31.36 x 22.06 x 1.69 centimetri și doar 1,39 kilograme. După cum îi spune și numele, este definit prin panoul generos cu diagonala de 14 inci de tip OLED cu o rezoluție cât se poate de generoasă, 2880 x 1800 pixeli, cu mult peste Full HD. Raportul de aspect este 16:10, iar timpul de răspuns, aproape inexistent, 0,2ms, cu o rată de reîmprospătare de 90Hz. Rama este atât de mică, pentru un procent între ecran și suprafața frontală de 90%, încât multe laptopuri de 13,3 inci au dimensiuni mai generoase decât micuțul din imaginile alăturate.

Luminozitatea nativă este între 400 și 600 de niți, maxim. Valoarea din urmă este foarte importantă pentru că îți asigură, fără emoții, o utilizare relaxată chiar și în condiții de lumină naturală, indiferent dacă stai pe internet în parc sau editezi un clip un în tren. Apropo de editare, panoul este certificat VESA HDR True Black 600 și este capabil să afișeze 100% din spectrul DCI-P3. Dacă petreci mult timp în fața calculatorului pe timp de seară, te vei bucura să știi că emană cu 70% mai puțină lumină albastră, cea care afectează generarea de melatonină (hormonul somnului) în organism și, implicit, îți strică somnul.

Dacă tot am menționat performanța în introducere, merită să ai în vedere că noul Zenbook pe platformă Intel EVO, este propulsat de combinația ideală între un Intel Core i5 de generația a 12-a (ultima), un chipset grafic Intel Iris XE, 16GB LPDDR5 și un SSD de 512GB sau 1TB NVME pe PCIe 4.0, pentru a asigura cele mai înalte rate de transfer în orice moment. Conectica include două porturi Thunderbolt 4.0 ce funcționează și ca ieșiri video până la 8K, nu doar transfer de date, un port USB 3.2 Gen.2 de tip A (clasic), un HDMI 2.1 TMDS și un port audio hibrid ce funcționează atât ca ieșire stereo, cât și ca intrare de microfon. Nu în ultimul rând, un cititor de carduri microSD te ajută să scapi de necesitatea unui card reader. Tot la conectică intră și suportul pentru Wi-Fi 6 (802.11ax) Dual Band 2*2 și Bluetooth 5.

ASUS ZenBook 14 OLED – deschis

ASUS Zenbook 14 OLED – experiența

Un laptop bun nu lasă nimic la voia întâmplării, iar când deschizi acest sistem, te bucuri de o tastatură aerisită, cu o cu cursă de 1,4 milimetri, retroiluminată, numai bună pentru o precizie sporită și o eficiență deosebită în sesiunile extinse din fața biroului. În plus, în spatele touchbar-ului, se ascunde un numpad virtual care te ajută să-ți faci treaba mult mai repede în Excel sau orice altă aplicație.

Experiența audio este rezultatul colaborării cu Harman/Kardon și e certificată Dolby Atmos, o altă dovadă că nu vei face compromisuri când te uiți la un film sau îți asculți muzica preferată. Dacă îți place să nu fii legat de cabluri când lucrezi și te plimbi de la un birou în altul sau de pe fotoliu pe canapea, ASUS Zenbook 14 OLED are un acumulator de 75WHr și se încarcă cu 65W prin oricare dintre porturile USB Type-C. Asta se traduce printr-o autonomie de peste 10 ore, mai ales în munca uzuală de birou. Pentru o eventuală achiziție, poți accesa site-ul local ASUS.