ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED, probabil cea mai futuristă stație de lucru pentru creatorii de conținut

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED, probabil cea mai futuristă stație de lucru pentru creatorii de conținut

Când vine vorba de laptopuri desprinse din ”alt film”, cei de la ASUS fac o treabă foarte bună cu ale lor sisteme ultraportabile de top, iar noul ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED este cel mai bun exemplu al ambiției producătorului.

Laptopurile tradiționale, cele pe care le vedem de multe decenii în birourile din întreaga lume, sunt definite printr-o tastatură, un touchpad sau trackpad și un ecran. Compania ASUS a desființat de una singură acel concept și l-a reinventat într-o formă nu doar futuristă, dar utilă. Practic, noul Zenbook Pro 14 Duo OLED nu doar că-ți fură privirea prin arhitectura sa cât se poate de originală, dar te fac și semnificativ mai eficient în a-ți materializa ambițiile creative.

ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED 2
ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED – carcasă

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED, original ”până în măduva oaselor”

Plasat în zona de top a creațiilor ieșite din laboratoarele de cercetare și dezvoltare ale ASUS, noul Zenbook Pro 14 Duo OLED se laudă cu mai multe particularități ieșite din comun. Ca premieră în industrie, micuțul din imaginile alăturate integrează primul ecran tactil OLED de 14,5 inci din lume cu o rezoluție 2,8K și o rată de reîmprospătare de 120Hz.

Are un raport de aspect 16:10, un timp de răspuns aproape inexistent de 0,2 milisecunde și o margine infimă, pentru un raport între suprafața utilă a panoului și întreaga suprafață superioară a carcasei de 93%. Nu trebuie neglijată nici abilitatea de a afișa 100% din spectrul DCI-P3 și luminozitatea maximă de 550 de niți. Aceasta din urmă este foarte importantă pentru că o astfel de valoare îți asigură o utilizare în condiții optime a sistemului chiar și în lumină naturală.

Inovația cea mai impresionantă și cea care diferențiază ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED de concurență ține însă de al doilea ecran, amplasat sub cel principal, cu o diagonală de 12,7 inci, o rezoluție de 2,8K și și aceeași rată de 120Hz. Intitulat ScreenPad Plus, acesta din urmă, la fel ca ecranul principal, suportă interacțiunea cu un stylus, iar ASUS Pen 2.0 este partenerul perfect de interacțiune. Vorbim de un creion inteligent cu până la 4096 de niveluri de presiune, patru vârfuri interschimbabile și încărcare rapidă prin USB-C.

ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED 4
ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED 4 – balama și ventilație

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED, mai rapid decât ai crede posibil

La interior, noul ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED poate deveni foarte ușor ”un monstru” de stație de lucru, putând să integreze până la un Intel Core i9 – 12900H de ultimă generație și un chipset GeForce RTX 3050 Ti, în funcție de bugetul pe care îl ai în minte. Tot pentru a justifica apelativul Pro din titlu, poți avea la interior până la 4 SSD-uri de mare viteză de câte 2TB PCIe 4.0, cu o rată de transfer de 6500 MB/s. Cantitatea de memorie RAM ajunge până la 32GB LPDDR5 la 4800 MHz.

În mod autentic, posibilitățile hardware sunt nelimitate într-o carcasă surprinzător de mică, dar una cât se poate de bine ventilată. Pentru ca lucrurile să se miște ca unse, întreaga construcție a sistemului complotează cu tehnologia ASUS IceCool Plus și AAS Ultra, folosită în premieră pe al doilea ecran. Astfel, ai nu doar un unghi perfect de vizionare, dar și un flux de aer îmbunătățit și o răcire mai eficientă.

Nici pe partea de conectivitate nu trebuie să faci vreun compromis, integrând 2 porturi Thunderbolt 4 cu viteze ultra rapide pentru transfer de date și încărcare. În plus, ai și un USB 3.2, un HDMI 2.1 și un port audio stereo pentru căști și microfon. Nu lipsește nici accesoriul perfect pentru creatorii de conținut în 2022, un cititor de carduri SD Express 7.0 compatibil cu cele mai rapide și generoase medii de stocare din camere foto/video.

Preinstalat cu Windows 11, certificat Dolby Atmos și Dolby Vision, dacă te gândești să faci investiția într-un ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED, șansele să fii nevoit să faci vreun compromis de performanță sau experiență de utilizare sunt infime spre inexistente. Promite că le face pe toate și are hardware-ul necesar pentru a confirma asta.

ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED 3 – conectivitate