19 nov. 2022 | 16:16

Celebrul artist Banksy şi-a dus arta stradală de un mare impact printre ruinele Ucrainei. Cum îl ironizează pe Putin

ACTUALITATE
Celebrul artist Banksy şi-a dus arta stradală de un mare impact printre ruinele Ucrainei. Cum îl ironizează pe Putin

Unul dintre cei mai populari artiști cunoscut la nivel mondial pentru arta sa stradală, Banksy a fost printre ruinele Ucrainei pentru a-și lăsa amprenta. Află cum îl ironizează acesta pe Vladimir Putin.

Artistul de graffiti pare să își confirme prezența într-o țară devastată de război după ce a dezvăluit cea mai recentă lucrare a sa pe celebra platformă Instagram. Speculațiile cu privire la faptul că artistul anonim de graffiti se află în țara sfâșiată de război au crescut după ce o serie de picturi murale au apărut în orașul Borodianka, lângă Kiev.

O pictură murală înfățișa un bărbat care seamănă cu președintele rus Vladimir Putin, fiind aruncat la podea în timpul unui meci de judo cu un băiat. O alta, arată doi copii care folosesc o barieră metalică de război drept balansoar.

Cu toate acestea, pictura murală pe care Banksy a folosit-o pentru a-și dezvălui prezența în țară este a unei gimnaste care se balansează pe dărâmăturile unei clădiri deteriorate. Artistul din Bristol, a cărui lucrari se vând cu milioane de lire sterline, a postat vineri trei imagini ale picturii murale pe Instagram, cu o descriere foarte simplă: „Borodyanka, Ucraina”.

Celebrul Banksy își lasă amprenta pe ruinele Ucrainei

Borodianka este un oraș la nord-vest de Kiev care a fost lovit de bombe rusești la începutul invaziei. Trupele ruse, care veneau de la granița cu Belarus, la 320 de km spre nord, au ocupat orașul în februarie. Împreună cu Bucha, Irpin și Hostomel, Borodianka a fost unul dintre orașele cele mai afectate de bombardamentele Rusiei.

Ulterior, orașul Borodianka a fost eliberat în aprilie. Anchetatorii ucraineni au găsit zeci de gropi comune în care au fost îngropate cadavrele unor civili, torturați și uciși.

Moscova a dezlănțuit muniții cu dispersie și bombe puternice nedirijate în zonele populate din Borodianka, distrugând zeci de clădiri, unele fiind efectiv rupte în două. De atunci, orașul a fost în centrul eforturilor de reconstrucție, mai multe blocuri turn au fost demolate ca urmare a pagubelor cauzate de lupte.

Banksy lucrari Ucraina razboi