Arată-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești: ce se întâmplă cu prietenia dintre copiii săraci și cei bogați

Arată-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești: ce se întâmplă cu prietenia dintre copiii săraci și cei bogați

Când copiii săraci cresc în preajma copiilor bogați, au șanse mult mai mari să câștige un salariu mai mare mai târziu în viață, au descoperit cercetătorii de la universitățile Harvard, Stanford și New York.

Descoperirile sugerează că există adevăr în expresia „arată-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești”.

Puterea exemplului se manifestă încă din fragedă pruncie

În medie, cercetătorii au descoperit că, dacă un copil dintr-o familie săracă trăiește într-o zonă în care 70 la sută dintre prietenii lui sunt bogați, veniturile lor au șanse reale să crească, la maturitate.

Totuși, trebuie să fim corecți și să menționăm că, de regulă, cei bogați rareori se amestecă cu cei mai puțin norocoși.

Cercetătorii bănuiesc de mult timp că relațiile din societate pot influența inegalitatea veniturilor și oportunitățile economice.

Rețelele de socializare oferă o oportunitate de a studia această idee mult mai eficient. Folosind datele Facebook, cercetătorii au analizat miliarde de „prietenii online”.

Studiile au luat în considerare o varietate de factori care ar putea ajuta un copil să progreseze în viață, inclusiv venitul familiei, mediul familial, nivelul educațional, ocupația și cartierul.

În cele din urmă, conexiunea economică a fost singura măsură a capitalului social care s-a corelat puternic cu mobilitatea de creștere a veniturilor.

Există multe explicații cu privire la motivul pentru care se întâmplă asta. A lega prietenii la școală cu copiii din familii cu venituri mai mari, de exemplu, ar putea ajuta la modelarea aspirațiilor unui copil sau ar putea oferi acces la informații și oportunități de muncă pe care altfel nu le-ar fi avut.

„Acest lucru este în concordanță cu ipotezele conform cărora capitalul de tip punte este util în mod special pentru a progresa (mai degrabă decât pur și simplu pentru a depăși o situație)”, scriu autorii acestui studiu.

Din nou, trebuie reiterat că prieteniile dintre copiii bogați și cei săraci nu se întâmplă chiar în fiecare zi, cei bogați fiind crescuți într-un mediu care se vrea închis de ceea ce este în exterior. Cu alte cuvinte, bogații vor trăi mereu „în bula lor”. Din fericire, există și excepții.