08 aug. 2022 | 10:06

Nu doar mamele își iau concediu de creștere copil, în România: decizia vine de la Bruxelles și vizează tați, bunici, unchi, mătuși

ACTUALITATE
Nu doar mamele își iau concediu de creștere copil, în România: decizia vine de la Bruxelles și vizează tați, bunici, unchi, mătuși

În mentalul colectiv, concediul de creștere copil este asociat doar cu mamele. În opinia autorităților de la Bruxelles, tații sunt la fel de relevanți în ecuație și, din acest motiv, au obligativitatea să-și ia concediu de creștere a copilului, măcar pentru câteva luni.

O directivă europeană pe care o poți parcurge integral aici insistă pe faptul, pentru cel puțin două luni, tații sunt obligați să-și ia concediu parental. Argumentul din spate este că această măsură va facilita ”crearea timpurile a unei legături între tați și copii”. Mai mult decât atât, decizia UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinților ai căror copii nu au împlinit 8 ani.

Ce spune legea despre concediul de creștere copil

Din câte se arată în noua directivă europeană, părinții care au copii de sub 8 ani pot cere unul din două lucruri, fie un program de lucru flexibil, fie mai puține ore pe zi de activitate. ”Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, se arată în document.

Mai mult decât atât, probabil pentru a încuraja natalitatea pe bătrânul continent, părinții mai pot avea și alte drepturi suplimentare la nașterea unui copil. De exemplu, la venirea micuţului pe lume taţii vor avea concediu de zece zile, nu de cinci (cu eventuale zece zile suplimentare dacă are la activ un curs de puericultură absolvit) cum se arată în prezent în legislaţia naţională.

În speranța de a determina atât mama, cât și tatăl să se implice activ în educarea și formarea emoțională a copilului, cei doi vor avea cel puțin 4 luni de concediu parental, iar două dintre luni pot fi transferate celuilalt părinte. În mod oficial, măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor. Astfel, taţii vor sta, practic, cel puţin două luni acasă pentru a ajuta la creşterea copilului.

Ca un detaliu interesant menționat în aceeași directivă europeană, bunicii, unchii sau mătușile, cu condiția să aibă același domiciliu cu copilul abia născut, pot și ei să-și ia concediu de îngrijitor. Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.

În final, este important de reținut că această normativă europeană nu își face simțite efectele în timp real în legislația autohtonă, ci trebuie transpusă de autoritățile de la București în lege. Rămâne să vedem în cât timp se va întâmpla asta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele