Încărcătorul universal pentru telefoane, mai aproape de realitate: nu vei mai alerga după cabluri ”speciale”

Încărcătorul universal pentru telefoane, mai aproape de realitate: nu vei mai alerga după cabluri ”speciale”

S-ar putea să se facă un deceniu de când autoritățile europene se dau peste cap pentru a stabili un standard referitor la cablurile de încărcare pentru telefoane. Încă de pe vremea când microUSB reprezenta standardul ”universal”, se fac astfel de eforturi. Până acum, însă, au eșuat.

Cu un pic de noroc, în viitorul apropiat, vom avea un încărcător universal, cel puțin în Europa. Acesta va fi impus de la Bruxelles tuturor creatorilor de smartphone-uri. Conform informațiilor obținute de AFP pe marginea subiectului, Comisia Europeană dă ”tușa finală” acestei inițative, în frunte cu Margrethe Vestager, vicepreședintele CE însărcinat cu politica de concurență.

Încărcătorul universal de telefon, aproape gata

Dacă totul merge bine, în 2022, ne vom încărca cu toții telefoanele printr-un cablu USB Type-C, precum cel care a devenit deja standard pe terminale cu Android și care este prezent și pe tabletele Apple iPad.

”Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european pentru Franceinfo. ”Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea.

Această etapă a procesului de adopție a unui încărcător universal a început în ianuarie 2020. La momentul respectiv, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului. Ca referință, neconstrângătoare înseamnă că Apple va putea în continuare să-și vândă telefoanele cu o mufă de încărcare de tip Lightning.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării. Întrebată dacă poate face o estimare legată de materializarea acestei inițative, comisarul europeană și-a pus speranța în prima jumătate din 2022.