Apple, bună de plată: cu ce a greșit gigatul din Cupertino și cât de mare e amenda

Apple, bună de plată: cu ce a greșit gigatul din Cupertino și cât de mare e amenda

Apple nu a luat măsuri conforme cu o decizie recentă luată în instanţă legat de sistemele terţe de plată. Autoritatea pentru concurenţă din Ţările de Jos a stabilit că gigantul din Cupertino poate ajunge să plătească până la 50 de milioane de euro.

Autoritatea Olandeză pentru Consumatori şi Pieţe a analizat modificările făcute de Apple, după ce o instanţă a decis că Apple trebuie să permită aplicaţiilor matrimoniale să folosească sisteme terţe de plată şi a concluzionat că acestea sunt insuficiente.

Apple poate ajunge să plătească până la 50 de milioane de euro

Gigantul american încă nu oferă opţiunea folosirii sistemelor terţe de plată, ci doar le permite dezvoltatorilor să-şi exprime opţiunea în acest sens, potrivit Reuters. De asemenea, Autoritatea Olandeză pentru Consumatori şi Pieţe spune că Apple pune bariere în calea alegerii sistemelor terţe de plată. Mai exact, dezvoltatorii trebuie mai întâi să obţină aprobarea Apple, deşi compania americană a fost obligată de instanţă să o ofere în mod implicit.

„Apple nu a reușit să îndeplinească cerințele în mai multe puncte”, conform sursei. „Cea mai importantă este că Apple nu a reușit să își ajusteze condițiile, drept urmare furnizorii de aplicații de întâlniri încă nu pot folosi alte sisteme de plată. În acest moment, furnizorii de aplicații de întâlniri nu pot decât să-și exprime „interesul”.

Mai mult decât atât, Apple obligă dezvoltatorii să aleagă între un sistem de plată extern, adică în browser, şi unul folosit în cadrul aplicaţiei. Cu toate acestea, decizia instanţei spune că gigantul tech trebuie să le ofere pe ambele.

Compania a anunţat că va opri comision şi în cazul plăţilor făcute cu sisteme terţe. Aceasta ar putea fi o altă problemă de analizat de către autorităţi.

Așadar, Autoritatea Olandeză pentru Consumatori şi Pieţe a decis amendarea companiei cu câte cinci milioane de euro pe săptămână, până când compania americană se va conforma. În caz contrar, amenda va ajunge la 50 de milioane de euro.

Citește și: