Aplicația copilăriei tale va fi vândută ca NFT: player-ul MP3 Winamp poate fi al tău

Aplicația copilăriei tale va fi vândută ca NFT: player-ul MP3 Winamp poate fi al tău

Winamp va vinde un token nefungibil (NFT) legat de tema grafică originală din 1997 a playerului său media, devenind cea mai recentă companie care a combinat nostalgia și domeniul cripto.

Winamp va scoate la licitație un NFT prin OpenSea între 16 mai și 22 mai, urmat de o vânzare separată de NFT-uri din 1997, bazată pe 20 de lucrări de artă derivate din skinul original. Încasările vor merge către Fundația Winamp, care promite să le doneze proiectelor caritabile, începând cu Fondul Belgian de Muzică nonprofit, conform The Verge.

Tema de la Winamp, vândută ca NFT

Vânzarea NFT pare a fi o combinație între o mișcare de publicitate și un efort de strângere de fonduri. Winamp își aprovizionează NFT-urile de artă derivată, cerând artiștilor să trimită lucrări bazate pe Winamp până pe 15 aprilie, apoi oferind artiștilor selectați 20% din încasările din fiecare vânzare a imaginii lor ca NFT. Toate se vor vinde cu 0,08 Ethereum bucata – în jur de 210 de dolari la cursurile de schimb curente. Artiștii vor primi 10% din orice drepturi de autor pentru vânzările ulterioare, unde vânzătorul își va stabili propriul preț.

La fel ca în cazul altor NFT-uri, cumpărătorii vor primii un jeton blockchain care face legătura cu tema originală de Winamp sau celelalte elemente grafice scoase la licitație (cum ar fi diverse elemente grafice, precum butoane sau meniuri). Aceștia vor putea afișa, copia sau reproduce bunurile digitale cumpărate, însă, nu vor deține și drepturile de autor.

Ca referință, Winamp este, în prezent, deținut de Radionomy, care l-a cumpărat în 2014 de la AOL. Radionomy promite de mai mulți ani o revenire a legendarului program, în forma unui serviciu audio pentru smartphone-uri.

Winamp nu este tocmai serviciul pe care ți-l amintești din anii ’90. Software-ul de redare MP3 a fost achiziționat de AOL în 1999, apoi vândut companiei de radio online Radionomy în 2014, după un lung declin și oprirea lui. Radionomy (și mai târziu acționarul său majoritar AudioValley) a reînnoit-o ca o aplicație audio mobilă, apoi a anunțat o relansare mai largă pentru acest an. Există, de asemenea, un proiect de actualizare a comunității de lungă durată pentru aplicația originală.

Citește și: