25 sept. 2021 | 14:50

Rețelele de electricitate intră într-o nouă eră: România se transformă digital

ACTUALITATE
Rețelele de electricitate intră într-o nouă eră: România se transformă digital

Gigantul Grup Enel tocmai și-a prezentat noua companie Gridspertise, care este o filială ce are ca scop sprijinirea DSO în trecerea la o noua eră de rețele inteligente sustenabile și fiabile pentru toți.

“Misiunea Gridspertise este să devină un partener de încredere pentru DSO în întreaga lume. Compania va sprijini societățile de distribuție a energiei electrice, indiferent de dimensiune și localizare, să ofere soluții integrate de rețele inteligente care să raspundă nevoilor utilizatorilor rețelei și ale clienților finali”, a declarat Robert Denda, CEO Gridspertise.

Ce este Gridspertise și cum ne va schimba viața

Potrivit reprezentanților Enel, Gridspertise este o nouă filială ce are ca scop sprijinirea DSO în trecerea la o noua eră de rețele inteligente sustenabile și fiabile pentru toți.

Soluțiile și serviciile furnizate de Gridspertise oferă beneficii întregului ecosistem electric. DSO pot îmbunătăți calitatea serviciilor, reduce costurile operaționale, pot optimiza investițiile în infrastructură și pot spori siguranța, productivitatea și sustenabilitatea operațiunilor pe teren.

Părțile interesate din rețea sau cei care utilizează infrastructura pentru a dezvolta modele de afaceri legate de energia electrică pot beneficia de transformarea rețelelor în platforme deschise resurselor de energie distribuite și pot facilita dezvoltarea pieței serviciilor energetice, inclusiv flexibilitatea, și electrificarea utilizărilor finale.

Pe de altă parte, utilizatorii finali ai DSO beneficiază de o alimentare cu energie electrică mai fiabilă, care permite electrificarea completă a consumurilor proprii de energie, promovând în același timp eficiența energetică printr-un control mai bun al datelor și permitând participarea la piețele de energie, facilitând transformarea în prosumator, integrând stocarea staționară individuală sau participarea la schemele de agregare cu vehiculele lor electrice.

“Noua inițiativă reunește abilitățile unice pe care Enel le-a câștigat prin digitalizarea progresivă a rețelelor sale formate din peste 2,2 milioane de km de linii electrice, monitorizate de sute de mii de puncte de telecontrol din întreaga lume. Experiența acumulată de Enel timp de 20 de ani în domeniul contoarelor inteligente, prin derularea unor proiecte de mare amploare, ce depășesc 44 de milioane de dispozitive active conectate la rețelele sale, și printr-un management digital eficient cu peste 30 de milioane de operațiuni efectuate în fiecare an de cele 13 companii de distribuție, active în opt țări reprezintă garanția că toate soluțiile oferite de Gridspertise vor fi fiabile și testate la scară largă”, a declarat Antonio Cammisecra, Head al Enel Global Infrastructure and Networks.

“Suntem mândri să lansăm Gridspertise, încredințându-i expertiza noastră solidă în transformarea rețelelor de distribuție din întreaga lume în rețele inteligente”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel.

“Tranziția energetică trebuie să se bazeze pe electricitatea din surse regenerabile distribuită eficient de rețelele inteligente, deschisă tuturor actorilor din sectorul energetic dispuși să contribuie la crearea unui viitor complet electric. Rețelele inteligente fiabile și flexibile sunt principalul factor care va contribui la atingerea obiectivelor noastre privind decarbonizarea și electrificarea, deschizând calea către un viitor cu zero emisii de carbon”, a adăugat el.