16 iun. 2022 | 13:32

Apa pe Lună, confirmată: cum au descoperit-o chinezii

ACTUALITATE
Apa pe Lună, confirmată: cum au descoperit-o chinezii

Probele colectate de misiunile lunare din China au oferit dovezi cruciale ale apei de pe Lună din procesele vulcanice antice.

E apă pe Lună. Nu curge ca pe Pământ, dar este încă acolo, prinsă în gheață, adânc în cratere sau în roci hidratate. Acest lucru a fost observat din spațiu și din probe, iar acum Chang’E-5 a arătat că nu numai apa este cu adevărat acolo, ci și originea ei. În cea mai mare parte, vine din interiorul Lunii.

Descoperirile, raportate în Nature Communications, sunt primele dovezi de laborator luate pe Pământ ale prezenței apei de pe Lună. Probele returnate pe Pământ la sfârșitul anului 2020 au dezvăluit prezența grupării hidroxil (un atom de oxigen și hidrogen lipiți împreună), care este cel mai frecvent rezultat al unei reacții chimice care implică apă.

Echipa nu a găsit picături de apă în stâncă, dar este echivalentul chimic al fumului unui incendiu. Chang’E-5 se afla în Oceanus Procellarum – Oceanul Furtunilor – dar cantitatea de hidroxil din acest vast potop bazaltic a fost de doar 30 de părți per milion.

„Pentru prima dată în lume, rezultatele analizei de laborator a eșantioanelor ce s-au întors de pe Lună și a datelor spectrale ale suprafeței lunare au fost utilizate în comun pentru a examina prezența, forma și cantitatea de „apă” din probele lunare”, a spus coautorul lucrării, LI Chunlai de la Observatoarele Naționale Astronomice ale Academiei Chineze de Științe (NAOC), într-un comunicat.

„Rezultatele răspund cu exactitate la întrebarea despre caracteristicile de distribuție și sursa de apă în zona de aterizare Chang’E-5 și oferă un adevăr de la sol pentru interpretarea și estimarea semnalelor de apă în datele de teledetecție”.

Există apă pe Lună

Echipa a subliniat, de asemenea, că condițiile din timpul recoltării probelor și ale analizei directe efectuate de Chang’E-5 pe Lună au fost extrem de uscate. Temperatura solului a fost de peste 90° C, deoarece era aproape amiază lunară peste regiune.

De asemenea, coincide cu o perioadă de vânt solar mai scăzut. Fluxul constant de particule de la Soare poate crea hidroxil pe Lună, lucru care a fost determinat nu doar de Chang’E-5, ci și de mostrele colectate de astronauții NASA în timpul misiunilor Apollo. Dar misiunea chineză a reușit să stabilească că apa din aceste roci provenea din interiorul Lunii, pe vremea când erupțiile vulcanice erau încă o caracteristică obișnuită a satelitului nostru.

„Acest hidroxil în exces este indigen, demonstrând prezența apei interne de origine lunară în probele lunare Chang’E-5 și că apa a jucat un rol important în formarea și cristalizarea magmei bazaltice lunare târzii”, a spus LI, referindu-se la compoziția locului de aterizare Chang’E-5 în bazalt din Oceanus Procellarum.

„Prin investigarea apei lunare și a sursei ei, aflăm mai multe despre formarea și evoluția nu doar a Lunii în sine, ci și a sistemului solar. În plus, se așteaptă ca apa lunară să ofere sprijin pentru viitoarele resurse lunare umane”.

Misiunile viitoare, cum ar fi Chang’E-6 și Chang’E-7, vor continua această linie de investigație pentru a stabili cel mai bine chimia suprafeței lunare.