29 ian. 2021 | 17:47

Există apă pe Lună, iar teoria care îi explică existența e spectaculoasă

ACTUALITATE
Există apă pe Lună, iar teoria care îi explică existența e spectaculoasă

De când oamenii de știință au descoperit că există apă pe Lună, aceștia au încercat să-și dea seama de unde provine toată această apă lunară.

Presupunerile anterioare includ bombardarea planetei de către asteroizi care transportau apă sau că vânturile solare au aruncat pe Luna cu molecule ionizate care au format, în cele din urmă, apa.

Apa de pe Lună ar fi apărut de pe Pământ

Dar se pare că apa ar fi putut veni de fapt din magnetosfera Pământului, potrivit unor cercetări care au fost recent acceptate spre publicare de revista Astrophysical Journal Letters. Studiul se aliniază de fapt cu ipoteza vântului solar, dar explică modul în care apa lunară continuă să fie completată, în loc să se evapore. Este vorba despre un sistem dinamic care ar putea avea implicații pentru viitorul explorării umane pe satelitul natural al planetei noastre.

Ideea că apa de pe Lună provine cel puțin parțial din vânturile solare este acum destul de larg acceptată în rândul experților în domeniu, potrivit unui comunicat de presă al UCLA asupra studiului. Dar modelele sugerează că aceleași vânturi solare ar trebui să evapore de fapt jumătate din apa planetei aproximativ lunar, coincizând cu luna plină.

Dar noua analiză arată că apa de pe Lună nu dispare. În schimb, este alimentată de vânturi magnetice planetare, create de interacțiunile dintre vânturile solare și câmpul magnetic al Pământului, care aruncă pe Luna cu particule chiar mai ionizate.

Este o revelație științifică fascinantă și aproape poetică, și anume că Pământul ajută la aprovizionarea cu apă a satelitului său natural. Dar, în afară de uimirea științifică abstractă, descoperirea despre impactul magnetosferei Pământului ar putea ajuta agențiile spațiale să protejeze mai bine astronauții de radiațiile cosmice, potrivit comunicatului de presă.

Și, desigur, este demn de remarcat, că apa se dovedește a fi abundentă și pe alte planete. Și, evident, a afla modul în care a ajuns pe Lună ne poate ajuta să ne dăm seama ce s-a întâmplat și pe planetele mai îndepărtate.