Anunțul zilei de la ANAF pentru toți românii: ce se întâmplă cu taxele, impozitele. ”Și noi suntem o victimă”

Anunțul zilei de la ANAF pentru toți românii: ce se întâmplă cu taxele, impozitele. ”Și noi suntem o victimă”

ANAF este una dintre cele mai înfricoșătoare instituții din subordinea statului român, din cauza modului aparent arbitrar prin care ia în vizor atât oameni obișnuiți, cât și companii. În realitate, Agenția Națională de Administrare fiscală se chinuie să se adapteze în timp real aceluiași labirint legislativ pe care îl străbatem cu toții.

La fel ca majoritatea patronilor din România și a contabililor, președintele ANAF speră la un moment dat pe parcursul vieții lui să aibă parte de o predictibilitate fiscală. Nu de alta, dar și instituția pe care o conduce este o victimă a schimbărilor legislative și ajunge deseori să analizeze azi o speță într-un mod, ca a doua zi să fie nevoită să adopte alt mod.

ANAF și modificările legislative

„Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Digitalizarea de care se vorbeşte foarte mult este doar o mică parte din ceea ce vrem să facem la ANAF, din viziunea pe care o avem pe termen mediu şi lung şi cred că drumul pe care ANAF-ul a pornit este drumul corect şi pe care trebuie să îl continuăm. Dar pentru a face acest lucru am nevoie de sprijinul dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.), agenţii economici oneşti, a fi alături de noi, a ne sprijini, a ne spune unde greşim şi să încercăm să realizăm într-adevăr acest parteneriat pe care îl dorim cu toţii.

S-a vorbit aici foarte mult şi nu numai aici, de fiecare dată când ne întâlnim, de predictibilitate, că e fiscală sau că e de altă natură. Da, şi eu îmi doresc o predictibilitate fiscală, pentru că suntem şi noi o victimă, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră, a schimbărilor legislative. Să nu credeţi că nouă ne este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fii obligat, astăzi, să analizezi o speţă într-un mod, mâine în alt mod.

Dar tot împreună putem să realizăm şi această deziderat la care dorim toţi să ajungem, la un Cod fiscal, un Cod de procedură fiscală care să nu se schimbe cel puţin doi ani de zile. Dumneavoastră trebuie să aveţi un plan de business corect, noi să ştim exact ce să urmărim şi ce să facem”, a afirmat Lucian Heiuş în cadrul ediției a VI-a a Forumului Capitalului Românesc.

În același context, oficialul și-a manifestat speranța că firmele românești, membrii mediului de afaceri, vor colabora cu autoritățile pentru a preîntâmpina concurența neloială a altor firme care creează prejudicii prin evaziune fiscală și muncă ”la negru”.

„De multe ori, noi, ANAF-ul, suntem analizaţi doar din punctul de vedere al colectării de venituri bugetare, dacă asigurăm sau nu asigurăm sursele de venituri pentru funcţionare a statului, un lucru important de altfel, dar în acelaşi timp cred că noi, ANAF, alături de alte instituţii ale statului, trebuie să creăm un climat economic favorabil pentru mediul de afaceri şi trebuie să protejăm şi piaţa concurenţială românească.

Dacă 93% dintre contribuabilii români îşi declară la timp impozitele şi taxele, dacă 86% din contribuabilii îşi plătesc impozitele şi taxele la timp, din păcate, există şi alt gen de agenţi economici care fie fac evaziune fiscală, fie folosesc muncă la negru, fie fac contrabandă sau alte lucruri incorecte şi ilegale şi care produc o concurenţă neloială dumneavoastră, cei care vă luptaţi să păstraţi business-urile corecte, să vi le dezvoltaţi, să vă achitaţi la timp impozitele şi taxele.

Şi aici trebuie să lucrăm împreună, noi în special, dar cu ajutorul dumneavoastră, pentru a elimina, pentru a asana piaţa concurenţială de asemenea oameni, pentru că ei vă fac o concurenţă neloială şi vă creează prejudicii importante în business-urile dumneavoastră”, a spus Lucian Heiuş, conform Economica.net.