17 nov. 2022 | 07:35

Anul în care a explodat bula tech: ce înseamnă concedierile de la Facebook, Twitter, Intel, Amazon, de fapt

ACTUALITATE
Anul în care a explodat bula tech: ce înseamnă concedierile de la Facebook, Twitter, Intel, Amazon, de fapt

Anul acesta este unul foarte greu din punct de vedere financiar nu doar pentru oamenii de rând, dar și pentru marile companii. Astfel, concedierile de la mari giganți precum Meta, Twitter, Amazon, Netflix, Intel și așa mai departe sunt masive.

Giganții mondiali din tehnologie sunt într-o mișcare masivă de concedieri. Aproape toate companiile IT la scară largă au înghețat sau încetinesc deja angajările în fața cheltuielilor lente ale consumatorilor, a ratelor dobânzilor mai mari și a impactului crescând al inflației pe piețele economice și financiare globale.

Astfel, pe parcursul a doar câteva luni, industria a suferit unele dintre cele mai mari concedieri de tehnologie din istorie, iar numele includ unele dintre cele mai importante companii și startup-uri mari de tehnologie. Este o perioadă neliniștită pentru zecile și miile de angajați și aspiranți IT, pe fondul presiunilor inflaționiste și al preocupărilor legate de recesiune. Anterior, Microsoft, Apple și Google, pentru a numi câteva, au anunțat o înghețare și o încetinire a angajărilor pentru restul anului 2022. Totuși, în cele din urmă, toate marile companii tehnologice au început să concedieze o mare parte din angajați pentru a reduce cheltuielile și, deoarece tehnologia tinde în general să supraangajeze, au considerat potrivit să concedieze procente masive de angajați, pentru a se salva de confruntarea cu deficitul de venituri, pe fondul preocupărilor economice tot mai mari.

În continuare, vă prezentăm o listă cu cele mai mari nume care au făcut concedieri în ultimul timp. E vorba despre giganți din domeniul tehnologiei care au efectuat concedieri, pe fondul recesiunilor economice continue.

Meta

Inițial, Zuckerberg a dezamăgit pe toată lumea cu hotărârea sa de a stabili Meta drept rege al metaversului. Cu toate acestea, eforturile lui au venit cu un cost uriaș, visele lui cu metaverse erau mai scumpe decât și-ar fi putut imagina oricine. Divizia Reality Labs a companiei a pierdut aproape 9,4 miliarde de dolari până acum, anul acesta. De fapt, eșecurile metaversului au coborât și valoarea lui Zucks în cea mai bogată listă din lume. În cele din urmă, Meta a plănuit să concedieze 11.000 de lucrători din birourile sale din întreaga lume.

Twitter

Twitter a fost frecvent pe prima pagină a știrilor, din cauza eforturilor scandaloase și controversate ale lui Elon de a forma compania ca un gigant de succes al rețelelor sociale. Cu toate acestea, schimbările lui Musk au început prin concedierea a zeci de angajați Twitter, începând cu directorii de top și apoi alți aproximativ trei mii de angajați. Musk a susținut că disponibilizările au loc pe măsură ce Twitter a pierdut aproape patru milioane de dolari pe zi. În 2022, compania a raportat că veniturile sale au scăzut cu 1% față de anul trecut.

Snap

Valoarea acțiunilor Snap a crescut după ce a confirmat că a renunțat la 20% din angajații săi, ceea ce reprezintă aproape șase mii de oameni din forța de muncă. De asemenea, părintele Snapchat a abandonat mai multe proiecte, inclusiv drona sa de fotografiere Pixy și gama sa de emisiuni premium Snap Originals.

Salesforce

Compania de software pentru întreprinderi Salesforce intenționează în prezent să concedieze peste 2.100 de angajați, într-o nouă rundă de reduceri de locuri de muncă. Sute de angajați vor fi concediați din cauza problemelor de performanță și a altor factori. Angajații vor fi supuși unei revizuiri de 30 de zile, cu scopul de a-i lăsa să plece după o lună.

Lyft

Lyft a tăiat aproape 13% din angajați. Aceasta este pentru a doua oară când compania își reduce numărul de angajați din iulie. În cea mai recentă reducere a locurilor de muncă, compania a dat afară aproape șase sute de angajați, deoarece directorii Lyft plănuiau să reducă costurile de operare. Compania se așteaptă, de asemenea, să sufere o taxă de aproximativ 30 de milioane de dolari pentru aceste disponibilizări. Se spune că va suporta aceste costuri în timpul celui de-al patrulea trimestru al anului 2022.

Concedierile din tech pe 2022

Stripe

Stripe a anunțat recent o reducere cu 14% a locurilor de muncă. Cea mai recentă rundă de concedieri s-ar referi la domeniul său fintech. CEO-ul Stripe a declarat că mai devreme, compania a angajat un număr masiv de angajați datorită creșterii companiei pe baza pandemiei care a declanșat o creștere a comerțului electronic și a plăților online. Cu toate acestea, situația actuală schimbă toate situațiile cu rate ale dobânzilor mai mari și alte provocări macroeconomice.

Microsoft

Microsoft a efectuat disponibilizări masive în mai multe divizii. Compania a refuzat să comenteze câte locuri de muncă ar avea efectul disponibilizării. Cu toate acestea, reducerile de locuri de muncă au afectat aproape o mie de angajați până acum. Mai mulți lucrători disponibilizați au apelat la Twitter și alte platforme de socializare pentru a-i informa pe alții despre mișcarea Microsoft.

Amazon

Gigantul de tehnologie și comerț electronic Amazon a anunțat recent concedieri. În prezent, compania trece printr-o criză a veniturilor după ce a pierdut sume masive din valoarea acțiunilor. Compania își revizuiește cele mai neprofitabile unități și alte sucursale cu creștere lentă. Pe lângă aceasta, domeniul Alexa al Amazon a înregistrat recent o pierdere de aproape cinci miliarde de dolari în acest an.

Coinbase

Bursa virtuală de active Coinbase Global a concediat peste 58 de angajați din echipele sale de recrutare și integrare. Reducerile de locuri de muncă vin într-un moment în care întreaga piață cripto a scăzut din cauza tulburărilor continue de pe piețele economice și financiare. Este a doua oară când Coinbase anunță reduceri de locuri de muncă pentru a opera cu mai multă eficiență.

Shopify

Shopify a concediat aproximativ o mie de angajați. După acest pas, valorile acțiunilor Shopify au scăzut cu aproape 15%. Într-o notă, CEO-ul a recunoscut că a apreciat greșit cât va dura boom-ul comerțului electronic determinat de pandemie și, din cauza unei scăderi masive a cheltuielilor online, Shopify a decis să reducă mai multe roluri.

Netflix

Netflix – aproximativ 450 de locuri de muncă tăiate. Gigantul din streaming a anunțat două runde de concedieri. În mai, serviciul de streaming a eliminat 150 de locuri de muncă, după ce Netflix a raportat prima pierdere de abonați într-un deceniu. La sfârșitul lunii iunie, Netflix a anunțat alte trei sute de disponibilizări. Într-o declarație adresată angajaților, compania a spus: „Deși continuăm să investim semnificativ în afacere, am făcut aceste ajustări, astfel încât costurile noastre să crească în concordanță cu creșterea mai lentă a veniturilor noastre”. Ca referință, acțiunile Netflix au scăzut cu 58% în acest an.

Chiar aici găsești un tabel al tuturor companiilor din tech care au făcut concedieri anul acesta.