ANPC dă replica, după ce Sorin Oprescu a fost eliberat, pe motiv de condiții precare în închisorile românești

ANPC dă replica, după ce Sorin Oprescu a fost eliberat, pe motiv de condiții precare în închisorile românești

Magistrații din Grecia au decis să îl elibereze pe Sorin Oprescu, motivând că în România nu ar putea beneficia de condiții decente în închisoare, mai ales având în vedere afecțiunile de care suferă. Astfel, judecătorii eleni au decis să nu îl extrădeze pe fostul edil, pe care l-au lăsat în libertate, cu toate că avea de ispășit o condamnare de 10 ani și 8 luni de închisoare în România.

Răspunsul ANPC privind condițiile din închisorile românești

Inocând condiții precare și boli de inimă, avocații lui Oprescu au reușit să îi impresioneze pe judecătorii eleni, care au refuzat extrădarea. 

În replică, directorul  Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a  menționat că afecțiunile la inimă de care Sorin Oprescu suferă pot fi tratate fără probleme în sistemul penitenciar românesc. 

„În cazul Oprescu, (…) am fost interpelaţi de instanţa din Grecia cu privire la două afecţiuni. Am răspuns că avem capacitatea să le ţinem sub control, să le tratăm în sistemul penitenciar românesc. Nu pot spune despre ce afecţiuni este vorba, dar vă pot confirma că pentru o afecţiune avem 170 de deţinuti care sunt trataţi, ţinuţi sub observaţie, (…) pentru cealaltă afecţiune undeva la 1.100 de persoane private de libertate primesc tratament şi sunt ţinute sub observaţie medicală în condiţii corespunzătoare”, a precizat Dan Halchin, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Sorin Oprescu a primit o pedeapsă de 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat în luna mai la o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani şi 8 luni pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu şi spălarea banilor.

Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune în Grecia

Judecătorii Curții de Apel din Atena au decis ca fostul edil să nu fie extrădat în România pentru a își ispăși pedeapsa. În schimb, el a fost eliberat contra unei sume de 5.000 de euro, prețul stabili drept cauțiune. 

Magistrații eleni au considerat că fostul primar al Capitalei nu ar putea beneficia de condiții decente pentru a își trata bolile de inimă în închisorile din România.

El a fost condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare de Curtea de Apel București și a fost dat în urmărire, după ce oamenii legii nu l-au găsit la domiciliu, când au venit să îl încarcereze. 

El a avut patru pedepse, pe care judecătorii le-au contopit și a rezultat un cumul de 10 ani și 8 luni de închisoare.

Reamintim că Sorin Oprescu a fost prins în flagrant când primea mită 25.000 de euro de la directorul administraţiei cimitirelor.

Chiar dacă ar fi fost închis, Sorin Oprescu ar fi stat la închisoare mai puțin de 10 ani și 8 luni, având în vedere că are 71 de ani, el putea fi eliberat condiționat după executarea unei treimi din pedeapsă.