Angajații Poștei Române au ieșit în stradă. Protest la Guvern

Angajații Poștei Române au ieșit în stradă. Protest la Guvern

Angajații Poştei Române protestează, sâmbătă, în Piața Victoriei, pentru a atrage atenţia cu privire la problemele din această companie. Potrivit sindicatelor, la miting se estimează o participare de circa 2.500 de salariați veniţi din toate judeţele țării. Printre motivele acţiunii de protest în fața Guvernului se numără starea avansată de sărăcie a angajaților Poştei Române.

Angajații Poștei Române protestează în fața Guvernului

Sindicaliştii din cadrul Poştei Române organizează, sâmbătă, un miting de protest la Palatul Victoriei, nemulțumiți de problemele din această companie, cum ar fi salariile foarte mici. Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România este reprezentat de aproximativ 18.000 de salariaţi. SLPR estimează o participare de circa 2.500 de membri de sindicat veniţi din toate colțurile țării. Starea avansată de sărăcie i-a scos în stradă pe salariaţii Poştei Române.

„Facem apel către Guvernul României şi către liderii coaliţiei de guvernare. Vă solicităm să găsiţi timpul necesar pentru o analiză temeinică şi sănătoasă asupra stării acestei companii”, au transmis liderii sindicali.

Ce nemulțumiri au salariații

Pentru 17.000 de angajaţi (aproape 80% din întregul personal), salariul net lunar este mai mic de 1.700 lei, la limita traiului de subzistenţă. Iar condiţiile de muncă sunt foarte grele și solicitante, motivează sindicatele.

O altă nemulțumire a angajaților Poștei Române este refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la creșteri salariale, sfidând numeroaselor cereri ale SLPR şi fără să țină cont de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare.

Zeci de locuri de muncă, în pericol

Protestul de astăzi, din fața Guvernului, se referă şi la riscul pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, din cauza introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business.

Conducerea Poștei Române intenționează să elimine din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate job-urile şi drepturile salariaţilor. Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor angajați, acuză aceștia.

Acuzații aduse conducerii

SLPR susține că principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă, renunțarea la salariile compensatorii în momentul concedierilor, eliminarea sporurilor de continuitate şi cumul de funcţii etc.

Sindicaliştii acuză directorul general că încearcă să inducă în eroare salariaţii şi evită mijloacele de dialog social prevăzute de lege. De asemenea, spun că nu au uniforme, echipamente de muncă şi protecţie, precum şi condiţii bune de muncă în spaţiile în care muncesc angajaţii şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române. Foarte multe unităţi au igrasie, sunt fără căldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără toalete etc.

Citește și: