05 sept. 2022 | 13:25

Amendă uriașă pentru Mercedes: unde a greșit producătorul auto german

ACTUALITATE
Amendă uriașă pentru Mercedes: unde a greșit producătorul auto german

Mercedes a fost amendată cu 8,5 milioane de dolari de către un tribunal australian pentru că nu a comunicat clienților urgența de a rechema airbag-urile „potențial mortale”.

Mercedes-Benz a fost obligat să plătească o penalizare de 8,5 milioane de dolari pentru că nu a folosit un limbaj care atrage atenția și de mare impact atunci când le-a spus clienților despre rechemarea airbag-urilor Takata potențial mortale.

Compania a recunoscut că a încălcat legea consumatorilor, nerespectând o notificare obligatorie de rechemare emisă de guvernul federal în 2018.

Vicepreședintele Comisiei pentru Concurență și Consumatori din Australia, Delia Rickard, a declarat că este prima dată când o companie este sancționată pentru încălcarea unui astfel de ordin.

Între 2018 și 2020, unui total de 23 de clienți Mercedes-Benz li s-a spus că retragerea este o măsură de precauție, potrivit unei hotărâri a Curții Federale pronunțată vineri.

Patru clienți li s-a spus efectiv în 2020 că airbagurile din vehiculele altor producători nu au avut nicio defecte sau au provocat accidente, răni sau decese.

Airbagurile Takata defecte au fost asociate cu aproximativ 33 de decese, inclusiv unul în Australia, și cu peste 350 de răni la nivel global.

Greșeala se plătește

„Credem că declarațiile făcute de personalul Mercedes-Benz au avut potențialul de a da impresia consumatorilor că înlocuirea airbag-ului a fost mai puțin urgentă decât este justificat de riscurile reale prezentate”, a spus doamna Rickard.

Furnizorii au fost obligați să recheme și să înlocuiască airbagurile defecte până la 31 decembrie 2020 și să elaboreze și să implementeze un plan de comunicare cu consumatorii pentru a maximiza înlocuirea airbag-urilor.

„Având în vedere riscurile… crescute de-a lungul timpului, am fost îngrijorați de riscurile oricărui potențial de întârziere în înlocuirea acestor airbag-uri defecte”, a spus doamna Rickard.

ACCC a descris rechemarea Takata ca fiind cea mai importantă rechemare vreodată în Australia, afectând patru milioane de airbag-uri în aproximativ trei milioane de vehicule.

Curtea Federală a obligat Mercedes-Benz să plătească penalitatea în termen de 30 de zile, precum și 100.000 USD pentru costurile suportate de ACCC.

ACCC spune că producătorii au rechemat cu succes 99,9% dintre vehiculele cu airbag-uri Takata defecte până în iulie 2021.