28 mart. 2022 | 11:54

Ambasadorul rus dă în judecată un ziar italian pentru un articol despre asasinarea lui Putin

ULTIMA ORĂ
Ambasadorul rus dă în judecată un ziar italian pentru un articol despre asasinarea lui Putin

Ambasadorul Rusiei în Italia a anunțat vineri că dă în judecată La Stampa după ce a susținut că ziarul a încurajat violența împotriva președintelui rus Vladimir Putin într-un articol. Vorbind printr-un traducător, Serghei Razov a acuzat ziarul că „a solicitat și a tolerat o crimă”, a informat Reuters.

Un ziar italian, dat în judecată după un articol despre asasinarea lui Vladimir Putin

La Stampa a publicat un articol intitulat „Războiul Ucraina-Rusia: dacă uciderea lui Putin este singura cale de ieșire” la data de 22 martie.

Articolul, fiind o analiză a faptului dacă uciderea lui Putin ar fi un lucru bun din punct de vedere moral și practic, este ambiguu și se oprește înainte de a cere uciderea liderului rus. În timp ce autorul, Domenico Quirico, discută diferite scenarii pentru asasinarea lui Putin, el mai susține că uciderea unui „dictator” are asemănări cu „practicile teroriste” și sugerează că acest lucru ar putea „declanșa un haos mai rău”.

„Este de la sine înțeles că acest lucru este în afara eticii, moralei și regulilor jurnalismului. Lucrez în Italia de opt ani, am făcut tot posibilul să construim punți, să consolidăm relațiile în economie, cultură și alte domenii, dar, cu regret, acum totul a fost dat peste cap”, a spus Razov, la ieșirea din biroul procurorului din Roma, potrivit politico.eu.

Editorul-șef al La Stampa a respins acuzațiile lui Razov într-un videoclip publicat vineri mai târziu. Massimo Giannini a spus că ziarul său nu va accepta lecții de la Rusia și a menționat că „iubim libertatea, vom continua să o apărăm în ciuda tuturor amenințărilor și a tuturor intimidărilor, pentru că știm că suntem pe partea dreaptă a istoriei”.

Giannini a susținut că articolul afirmă doar că uciderea președintelui rus apare, inclusiv în rândul guvernelor, ca o posibilă soluție la criza actuală și a spus că ideea principală a poveștii a fost „exact opusul” a ceea ce a spus Razov.

În timp ce foști lideri italieni, inclusiv Silvio Berlusconi, s-au bucurat de relații calde cu Putin, actualul premier Mario Draghi a adoptat o linie pro-NATO după ce a preluat mandatul în 2021.

Zelenski spune că Moscova este „speriată” de interviul său cu jurnaliştii ruşi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la încercarea Rusiei de a-și cenzura interviul cu jurnaliștii ruși independenți, spunând că Moscova este „speriată” de jurnaliștii „care pot spune adevărul”.

„Oameni puternici ai țării noastre puternice, astăzi este ziua în care sunt convins din nou și din nou cât de departe suntem de Federația Rusă. Imaginați-vă, s-au speriat la Moscova din cauza interviului meu cu jurnaliştii ruși. Aceia dintre ei care pot spune adevărul”, a spus Zelenski în cea mai recentă adresare video.

Organismul de supraveghere al presei din Moscova, Roskomnadzor, a emis duminică o declarație prin care avertizează instituțiile de știri din Rusia împotriva redifuzării sau distribuirii interviului.

„Au distrus libertatea de exprimare în statul lor și și încearcă să distrugă statul vecin. Ei se înfățișează ca jucători globali. Și ei înșiși se tem de o conversație relativ scurtă cu mai mulți jurnalişti. Ei bine, dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. Înseamnă că sunt nervoși”, a spus Zelenski.

Interviul video de lungă durată, postat integral pe canalul Telegram al lui Zelenski, a inclus întrebări de la unii dintre cei mai importanți jurnalişti independenţi ai Rusiei, inclusiv autorul Mikhail Zygar și Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al canalului recent închis TV Rain.