Ambasadoarea Ucrainei la ONU, mesaj pentru Putin: „Întreaga lume e împotriva dumnevoastră”

Ambasadoarea Ucrainei la ONU, mesaj pentru Putin: „Întreaga lume e împotriva dumnevoastră”

Rusia a părut mai izolată ca niciodată în urma unui vot istoric la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, vineri, unde s-a lansat o anchetă cu privire la încălcările comise în războiul din Ucraina de la Moscova. „Mesajul către Putin a fost clar: sunteți izolat la nivel global și întreaga lume este împotriva voastră”, a declarat ambasadorul ucrainean Yevheniia Filipenko.

Ambasadoarea Ucrainei la ONU: „Întreaga lume e împotriva dumnevoastră”

Treizeci și doi dintre cei 47 de membri ai consiliului au votat pentru stabilirea unei anchete la cel mai înalt nivel posibil, în încercarea de a-i trage pe făptuitorii la răspundere. Doar Rusia însăși și Eritreea au votat împotrivă, în timp ce 13 țări s-au abținut, inclusiv susținătorii tradiționali ai Moscovei, China, Venezuela și Cuba.

Lovitura grea pentru Rusia a venit după ce Adunarea Generală a ONU de la New York a emis miercuri propria sa mustrare puternică, cu un vot de 141-5 pentru a deplânge invazia Moscovei și a cere o retragere imediată.

Consiliul de la Geneva a condamnat, de asemenea, „în termeni cât mai puternici posibil încălcările drepturilor omului și abuzurile și încălcările dreptului internațional umanitar rezultat din agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Textul, prezentat de Kiev, a cerut „retragerea rapidă și verificabilă a trupelor Federației Ruse și a grupurilor armate susținute de Rusia de pe întreg teritoriul Ucrainei”.

Cel mai important, votul de vineri deschide calea pentru a crea o comisie internațională de anchetă independentă, ancheta de cel mai înalt nivel care poate fi dispusă de consiliu „să investigheze toate presupusele încălcări și abuzuri, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Acesta solicită numirea a trei anchetatori pentru „să stabilească faptele, circumstanțele și cauzele fundamentale ale oricăror astfel de încălcări și abuzuri” și să strângă dovezi „pentru a se asigura că cei responsabili sunt trași la răspundere”.

Curtea Penală Internațională de la Haga a început deja investigarea posibilelor crime de război din Ucraina, unde sute de civili au fost uciși și peste 1,2 milioane au fugit din țară de când Rusia și-a lansat invazia cu puțin peste o săptămână în urmă.

„Le mulțumesc tuturor celor care au votat pentru cauza corectă. Acesta va fi un organism important pentru a completa activitatea CPI”, a spus Filipenko, cerând ca ancheta să înceapă „cât mai curând posibil, având în vedere urgența situației”.

„Întreaga lume este alături de Ucraina. Cei din Rusia care direcționează și comit încălcări împotriva poporului meu ar trebui să fie atenți. Dovezile vor fi strânse. Veți fi identificat și veți fi tras la răspundere”, a mai spus Filipenko, conform RFI.

Sheba Crocker: „Rusia este singură”

Mulți dintre susținătorii Ucrainei au subliniat, de asemenea, importanța deciziei consiliului pentru drepturile de vineri.

„Votul a fost o condamnare puternică a acțiunilor Rusiei, susținută de membrii consiliului din fiecare regiune geografică a lumii. Membrii comunității internaționale sunt alături de Ucraina și este clar că Rusia este singură”, a spus ambasadorul SUA Sheba Crocker.

Înainte de vot, reprezentantul Rusiei, Evgheni Ustinov, a respins categoric rezoluția, insistând că „scopul acesteia este de a abate atenția” de la presupusele crime de la Kiev. El a spus că co-sponsorii rezoluției, 68 de țări la ultima numărătoare, „vor folosi orice mijloace pentru a da vina pe Rusia”.

În timpul dezbaterii anterioare, Rusia a primit sprijin prudent de la câteva țări, precum Belarus, Eritreea, Venezuela, Cuba și China, al căror reprezentant a condamnat „politizarea drepturilor omului”. Dar majoritatea țărilor au venit în forță în sprijinul Ucrainei.

Citește și: