Avertismentul Rusiei pentru țările care trimit arme Ucrainei. Ce amenințări a transmis un oficial

Avertismentul Rusiei pentru țările care trimit arme Ucrainei. Ce amenințări a transmis un oficial

Livrările de arme din alte țări vor duce la pierderi și mai mari pentru Ucraina, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram, joi. Diplomatul a citat o declarație a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, care a spus că țara sa primește din ce în ce mai multe arme de la partenerii săi în fiecare zi.

Avertismentul Rusiei pentru țările care trimit arme Ucrainei

„Acest lucru va duce la și mai multe pierderi pentru Ucraina. Acest lucru va duce la răspândirea acelorași arme în țările europene, inclusiv în cele care le furnizează acum”, a subliniat Zakharova, potrivit TASS.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-o alocuție televizată la data de 24 februarie că, ca răspuns la o solicitare a șefilor republicilor Donbass, a luat decizia de a efectua o operațiune militară specială. Liderul rus a subliniat că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene. La scurt timp după, SUA, UE, Marea Britanie și o serie de alte state au anunțat că vor impune sancțiuni împotriva persoanelor juridice și persoanelor fizice din Rusia.

A început a doua rundă de negocieri Rusia-Ucraina

În timp ce Maria Zakharova face avertismente, delegaţiile Rusiei şi Ucrainei s-au întâlnit, la ora 15:00, în regiunea Brest din Belarus, pentru a doua rundă de negocieri. Se va discuta, printre altele, despre o posibilă încetare a focului și este așteptat ca la a doua rundă de discuții să participe aceiași reprezentanți prezenți la prima rundă de luni.

La ora 15.00, ora Moscovei (14?00, ora României), au început discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei, care se desfăşoară în regiunea Brest din Belarus, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, chiar înaintea celei de-a doua runde de discuţii cu Ucraina, potrivit agenţiei de presă de stat ruse, TASS.

„Discuţiile se vor desfăşura (…) în acelaşi loc în care au fost programate: pe teritoriul regiunii Brest din Belarus. Există informaţii încă de azi dimineaţă că negocierile sunt mutate în alt loc sau zi. Aceste informaţii nu corespund realităţii.“

De la bun început, din cauza complexităţii logisticii delegaţiei ucrainene, care se reuneşte în Polonia şi apoi se mută în regiunea Brest din Belarus, a fost anunţată ora 15:00. Apoi au clarificat că vor încerca să fie dimineaţa devreme. Dar, aparent, nu funcţionează astfel. Aşa că vom aştepta calm ora 15:00“, a spus Medinski într-un videoclip difuzat de agenţia de presă BelTA.

Printre principalele propuneri ale delegaţiei ruse pentru discuţii sunt propuse teme umanitare, politice şi tehnico-militare.

„Delegaţia rusă lucrează acum la elaborarea listei de propuneri, care constă din trei părţi. Ele vizează aspectul militar-tehnic, umanitar-internaţional şi politic”, a spus negociatorul şef.

Citește și: