Amazon, Apple, Google și Microsoft au comis o mare ilegalitate: ce au făcut giganții

Amazon, Apple, Google și Microsoft au comis o mare ilegalitate: ce au făcut giganții

Amazon, Apple, Google și Microsoft au comis o ilegalitate: au cumpărat în 2020 și 2021 aur extras ilegal din regiuni localizate în pădurea Amazoniană.

Pe lângă implicațiile pentru mediu, autoritățile spun că extracțiile ilegale finanțează crima organizată. Ca referință, giganții americani au nevoie de aur pentru producerea anumitor echipamente.

Conform Reuters, poliția braziliană susține că un rafinător italian a achiziționat aur de la un comerciant care îl aproviziona ilegal în regiunea pădurii tropicale amazoniene, conform documentelor poliției. Dezvăluirile corporative arată că rafinatorul a furnizat metalul prețios la patru dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume.

Amazon, Apple, Google și Microsoft au cumpărat aur extras ilegal

Dosarele publice ale Amazon.com (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Microsoft (MSFT.O) și Alphabet – compania-mamă Google (GOOGL.O) numesc firma privată italiană Chimet ca sursă de aur folosit în produsele lor. Companiile de tehnologie folosesc adesea cantități mici de metal în plăcile de circuite pentru electronice de larg consum.

Potrivit documentelor poliției obținute de grupul de jurnalism de investigație Reporter Brasil și revizuite de Reuters, poliția federală braziliană a acuzat Chimet că a cumpărat milioane de dolari în aur de la comerciantul CHM do Brasil, care ar fi achiziționat metalul prețios în mod ilegal de la mineri.

CHM do Brasil, răspunzând la întrebări prin intermediul unui avocat, a spus că tot aurul său a fost achiziționat legal cu documentația adecvată.

Exploatarea ilegală a crescut în Brazilia de când președintele de dreapta Jair Bolsonaro a preluat mandatul în 2019, pledând pentru animale sălbatice și căutând să legalizeze mineritul pe terenurile indigene. Minele nereglementate au distrus pădurile tropicale din Amazon, în timp ce poluează râurile cu mercur mortal. Minerii s-au ciocnit violent cu triburile indigene care își protejează pământul.

Institutul brazilian pentru sustenabilitate Instituto Escolhas a estimat că țara a produs 84 de tone de aur ilegal în primii doi ani de mandat ai lui Bolsonaro, în creștere cu 23% față de cei doi ani anteriori și echivalent cu aproape jumătate din producția totală de aur a Braziliei.