06 ian. 2022 | 15:36

Am greșit când am subestimat Omicron: care sunt efectele sale reale care îi sperie acum pe mulți

ACTUALITATE
Am greșit când am subestimat Omicron: care sunt efectele sale reale care îi sperie acum pe mulți

Noua variantă a coronavirusului, Omicron, a stârnit inițial îngrijorare și scepticism în plan economic, după care, odată cu trecerea săptămânilor, investitorii din întreaga lume au început să fie mai optimiști. Acum ne dăm seama că acest optimism nu a avut o susținere reală și că, în fapt, consecințele răspândirii acestei noi variante pot fi mai devastatoare pentru economii, decât se previziona anterior.

Se pare că, pe fondul răspândirii sale accentuate, varianta Omicron slăbește deja avansurile economice ale statelor din zona euro.

Ce se întâmplă, de fapt

În luna decembrie a anului trecut, de exemplu, a afectat destul de puternic evoluţia sectorului serviciilor, dominant în blocul comunitar. Lucrurile s-ar putea înrăutăți, arată datele publicate miercuri de compania de analize financiare Markit, în cazul în care autoritățile din regiune vor fi nevoite să adopte noi restricții, pentru a combate răspândirea agresivă a Omicron.

Datele economice publicate de raportul citat arată că indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 53,3 de puncte în decembrie, de la 54,4 puncte luna precedentă. Deși cifra poate să nu ne spună mare lucru, la prima vedere, trebuie menționat faptul că vorbim despre cel mai redus nivel începând din martie 2020.

Concret, această variantă Omicron, care a demonstrat o mare forță de răspândire în comunitate, a slăbit, la finele anului trecut, economiile din zona euro.

„Datele Markit confirmă faptul că economia zonei euro a încheiat 2021 într-o stare de slăbiciune. Redresarea a pierdut din avânt la finalul anului, dar încă are să înregistreze creştere”, a apreciat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.

Germania și Franța sunt două state puternic afectate de această răspândire a Omicron. În Germania, de exemplu, sectorul serviciilor a fost puternic afectat, iar estimările pentru ianuarie 2022 nu sunt deloc optimiste. De asemenea, în Franța, evoluția economică s-a situat sub nivelul previzionat oficial, din această cauză.