Președintele rus Vladimir Putin a luat o decizie ce dă fiori Occidentului. În contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse Moscovei, Rusia a decis să trimită rachete puternice în aliatul Belarus, capabile să transporte încărcături nucleare. Anunțul îi aparține liderului de la Kremlin, care s-a întâlnit sâmbătă, 25 iunie, cu bunul său prieten Aleksandr Lukaşenko.
Vladimir Putin i-a spus, sâmbătă, omologului său din Belarus că Moscova îi va furniza sisteme de rachete capabile să poarte arme nucleare. La o întâlnire în Sankt Petersburg, Alexander Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile „agresive”, „confruntaționale” și „respingătoare” ale vecinilor săi, Lituania și Polonia. Acesta i-a cerut lui Putin să ajute Belarusul să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO în apropierea granițelor sale. Drept răspuns, liderul de la Kremlin a afirmat că nu vede nevoia unui răspuns simetric, dar că avioanele Su-25 construite în Rusia din Belarus ar putea, dacă este necesar, să fie modernizate în fabricile rusești.
„Vom transfera sistemele de rachete tactice Iskander-M în Belarus, care pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră, atât în versiunea convențională, cât și în cea nucleară”, a anunțat președintele Rusiei, notează Reuters.
Iskander-M, un sistem mobil de lansatoare de rachete, are o rază de acţiune de până la 500 de kilometri. Denumite de NATO cu nume de cod „SS-26 Stone”, cele două rachete ghidate pot transporta focoase convenționale sau nucleare. Părți din întâlnirea dintre cei doi lideri au fost televizate.
„Minsk trebuie să fie pregătit pentru orice, chiar și pentru folosirea armelor serioase, ca să ne apărăm patria de la Brest la Vladivostok”, a spus Lukașenko, punând sub o singură umbrelă Belarus și aliatul Rusia.
După ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în urmă cu patru luni, tensiunile dintre Rusia și Occident au escaladat, susținând, printre altele, că NATO plănuia să folosească țara vecină ca platformă pentru a amenința Kremlinul. Mișcarea Rusiei nu doar că a declanșat un val de sancțiuni occidentale, dar a determinat ca Suedia și Finlanda să solicite aderarea la alianța occidentală.
În ultima săptămână, Lituania, în special, l-a înfuriat pe Putin prin blocarea tranzitului mărfurilor supuse sancțiunilor europene care călătoresc pe teritoriul său din Rusia, prin Belarus, până în exclava Kaliningrad. Moscova a numit-o „blocadă”, dar Lituania spune că afectează doar 1% din tranzitul normal de mărfuri pe rută și că traficul de pasageri nu este perturbat.