12 iul. 2022 | 14:44

Alexei Navalnîi anunță lansarea unei noi fundații anticorupție: „Putin și oamenii lui nu vor reuși să o distrugă”

ULTIMA ORĂ
Alexei Navalnîi anunță lansarea unei noi fundații anticorupție: „Putin și oamenii lui nu vor reuși să o distrugă”

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai mari dușmani ai lui Vladimir Putin, a cărui Fundație Anticorupție a fost etichetată ca extremistă și scoasă în afara legii în 2021, a anunțat o relansare a grupului. FBK era cunoscut pentru rapoartele de investigație despre corupția în rândul înalților oficiali ruși, inclusiv a liderului de la Kremlin.

Alexei Navalnîi, anunț din spatele gratiilor

Alexei Navalnîi spune că reînvie Fundația Rusă Anticorupție, după ce a găsit o modalitate prin care Moscova nu o poate interzice. Cu ceva ajutor internațional, acesta readuce în atenția publică unul dintre cele mai puternice mijloace anti-Kremlin și aliații săi.

Navalnîi a precizat pe Twitter că noua Fundație Anticorupție (ACF) va funcționa ca o organizație internațională cu un consiliu consultativ din care fac parte soția sa, Iulia Navalnaia, fostul premier belgian Guy Verhofstadt (actual membru al Parlamentului European), jurnalista Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, și filosoful american Francis Fukuyama.

„Fundația va fi complet transparentă și clară, iar prima contribuție la existența ei va fi Premiul Saharov, acordat mie de către Parlamentul European (valoarea sa fiind 50.000 de euro)”, se arată în postarea opozantului rus.

Avertisment pentru Putin și oamenii săi

Rusul promite că Putin nu va distruge Fundația Anticorupție relansată. FBK și alte grupuri asociate cu Alexei Navalnîi, precum și mișcarea sa politică au fost declarate „organizații extremiste” de către Moscova, în iunie 2021, și desființate. Potrivit activistului rus, ACF „va deveni o fundație internațională globală”, iar grupul își propune să se asigure că președintele rus Vladimir Putin nu va reuși să o distrugă.

„Am vorbit despre faptul că Putin și escrocii săi nu vor reuși să distrugă Fundația Anticorupție. Dimpotrivă, va deveni o fundație internațională globală”, a precizat politicianul rus.

Opozantul rus are de ispășit ani grei de închisoare

Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru un atac cu otravă în Siberia, în 2020, cu ceea ce laboratoarele europene au definit ca fiind un agent nervos în stil sovietic. Apoi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate anterioare în timpul convalescenței sale în străinătate.

Pedeapsa inițială este considerată falsă și motivată politic. În martie, opozantul rus a fost condamnat într-un caz separat la nouă ani de închisoare sub acuzații de delapidare și dispreț pe care el și susținătorii săi le-au respins, în mod repetat, ca fiind motivate politic.