02 mart. 2022 | 09:45

Încă un oraș acaparat de trupele rusești. Ce orașe sunt sub controlul armatei lui Putin

ULTIMA ORĂ
Încă un oraș acaparat de trupele rusești. Ce orașe sunt sub controlul armatei lui Putin

Armata rusă a susținut, miercuri, că a preluat controlul asupra și orașului Herson, din sudul Ucrainei, chiar atunci când invazia Moscovei asupra țării pro-occidentale a intrat la a șaptea zi, conform BBC. În plus, Rusia a intensificat bombardamentele și atacurile asupra orașelor din toată Ucraina.

Un alt oraș acaparat de trupele rusești

„Diviziile ruse ale forțelor armate au luat centrul regional al Hersonului sub control deplin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, în declarații televizate.

Ministerul britanic al apărării a declarat, într-o actualizare a informațiilor pe Twitter, că avansul rusesc asupra Kievului a făcut puține progrese în ultimele 24 de ore, probabil din cauza unor probleme logistice.

Trupele ruse au preluat controlul deplin asupra orașului Herson, a informat miercuri presa de stat rusă, citând purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov. Infrastructura civilă, facilitățile de susținere a vieții și transportul urban funcționează normal, a declarat agenția de știri de stat TASS, potrivit lui Konașenkov.

CNN nu a putut verifica imediat afirmațiile Ministerului Rusiei.

Mai multe capturi de ecran postate pe rețelele de socializare și un videoclip obținut de CNN par să arate armata rusă controlând centrul orașului, cu vehicule militare văzute călătorind de-a lungul unui sens giratoriu din nordul Hersonului și parcate în Piața Svobody din centrul orașului.

Acest lucru vine după câteva zile de lupte grele și bombardamente, cu blocuri de apartamente și structuri civile avariate. Marți, primarul a postat un mesaj dur pe Facebook avertizând că orașul este atacat și că „cladirile rezidențiale și facilitățile urbane ard”.

Rușii și-au lansat atacul joia trecută din trei direcții principale: nord, sud și est. Țintele în toată țara au fost atinse, în timp ce trupele ruse au intrat în Ucraina. Rusia deține acum controlul total asupra unor părți semnificative ale teritoriului Ucrainei. Trupele ruse au încercuit Kievul și au tras rachete asupra Harkovului și Cernihivului. În toată țara, alte orașe sunt atacate.

Apărarea antiaeriană și alte infrastructuri militare ale Ucrainei au fost atacate pentru prima dată joi, când coloane de tancuri s-au mutat în poziție, susținute de artilerie și putere aeriană.

5 persoane ucise în timpul unui atac la un turn de televiziune din Kiev

Trupele ruse au tras asupra unui turn de televiziune din Kiev, ucigând cinci persoane.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce ministerul rus al apărării a avertizat locuitorii din Kiev că se pregătește să lovească ținte în capitală. Între timp, trupele rusești încearcă să încercuiască orașul, iar un lung convoi de vehicule militare rusești se îndreaptă spre sud, spre capitală, ajungând la marginea Hostomelului, aeroportul din vest.

Coloane blindate, inclusiv tancuri și sisteme de lansare multiplă de rachete, s-au deplasat spre Cernihiv, unde s-au confruntat cu o puternică opoziție ucraineană. Orașul s-a confruntat cu bombardamente grele din partea trupelor ruse, dar rămâne în mâinile ucrainene.

Un al doilea avans, mai rapid, a coborât pe partea de vest a râului Nipru prin Cernobîl, preluând controlul unei zone mari la nord și la vest de Kiev.

Atac și asupra orașului Harkov

Atacul Rusiei s-a intensificat asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, în ultimele 48 de ore. Rachete și rachete au lovit centrul orașului marți, după zile de bombardamente puternice, ucigând zeci de oameni. Orașul este probabil încercuit, potrivit Ministerului Apărării, dar încă deținut de forțele ucrainene.

Forțele ruse au pătruns pentru prima dată în Harkov duminică, dar atacul a fost respins. Au apărut imagini în care trupele ucrainene trăgează cu grenade propulsate de rachete la colțurile străzilor și trupele rusești, pe jos, deplasându-se în spatele vehiculelor blindate.