Alertă în spațiul aerian european din cauza Rusiei. Avioanele NATO au fost mobilizate rapid

Alertă în spațiul aerian european din cauza Rusiei. Avioanele NATO au fost mobilizate rapid

Patru avioane de luptă rusești au pătruns, miercuri, în spațiul aerian european, determinând un răspuns imediat din partea forțelor NATO. Aeronave Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta inamicul care intrase în spațiul polonez și suedez. Aparatele au fost forțate să reintre în enclava Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter.

4 avioane rusești deasupra Poloniei și Suediei

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a spus că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a alianței militare în regiunea baltică. Acesta a explicat că că avioanele Organizației „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”, notează Newsweek.

Putin pune presiune pe Occident

Incidentul survine într-un moment delicat, tensiunile dintre Rusia și Occident fiind la cote maxime. În plus, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi arme nucleare dacă țara sa trebuie să se apere împotriva atacurilor.

NATO nu cedează „șantajului nuclear”

Vinerea trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în eforturile sale de a prelua teritoriile ocupate de Rusia. Totodată, oficialul a subliniat că alianța occidentală nu va fi o victimă a „șantajului nuclear” și a temerilor de represalii ale Rusiei.

„Ucraina are, desigur, dreptul de a recâștiga teritoriul ocupat acum de forțele ruse. Acesta este motivul pentru care o sprijinim”, a spus el. Acesta a continuat: „Ca să se poată apăra, dar și să poată continua să elibereze teritoriul. Și, așa cum am spus, anexarea ilegală sau încercarea de anexare a teritoriului ucrainean nu schimbă asta. Nu schimbă natura acestui conflict”.

Situația de pe front

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a abordat succesele militare pe care le-au obținut forțele sale împotriva rușilor. Potrivit liderului de la Kiev, „armata noastră avansează într-o manieră destul de rapidă și puternică în sudul țării, în contextul actualei operațiuni de apărare. Numai în această săptămână, de la pseudo-referendumul rusesc, zeci de zone au fost eliberate. Acestea sunt în regiunile Herson, Harkov, Lugansk și Donețk”.

La începutul acestei săptămâni, Kievul a declarat că Moscova a pierdut 44 de tancuri și 27 de vehicule blindate de transport într-o singură zi. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a prezentat ultimele estimări ale pagubelor rusești. De la începutul războiului, Vladimir Putin a pierdut în jur de 60.800 de soldați.