10 nov. 2022 | 19:46

Alertă: depozitele de gaz ale României nu mai sunt „bune”: scena politică sare în aer

ACTUALITATE
Alertă: depozitele de gaz ale României nu mai sunt

Autoritățile anunță, cu mare fast, faptul că am reușit să atingem un grad de umplere de aproape 98% la depozitele de gaz. Cu toate acestea, o voce importantă din spațiul public vine cu o informație care aruncă scena politică în aer.

Este vorba despre Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Oficialul susține că nu ar trebui să fim atât de siguri pe noi că aceste depozite de gaz ne vor pune complet la adăpost, în sezonul rece care ne bate la ușă!

Politicienii, factorii de decizie ce au frâiele țării în mână ar trebui să fie acum mai precauți ca niciodată și mai conștienți de gravitatea, dar și de complexitatea momentului pe care-l traversăm atât în plan intern, cât și la nivel internațional.

Cele 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale din depozitele noastre nu sunt o garanție a unei ierni complet lipsite de griji, de probleme sau de pericole!

„Vehicularea la nesfârșit a gradului de încărcare a depozitelor ca fiind marea realizare și marea salvare a României, este un mit. România, ca și Europa, stă la mâna vremii și a sorții. Dacă vom avea noroc de o iarnă blândă, ”dacă va bate vântul”, dacă va ploua, dacă se vor mai închide mulți consumatori – pe fondul problemelor economice dificile și dacă gazele, foarte scumpe din import, vor continua să ajungă și la iarnă în România – doar atunci vom avea gaze pentru toți consumatorii în iarna următoare”, transmite Asociația Energia Inteligentă.

Politicienii sunt puși la punct și trași de ureche. Spuneți oamenilor tot adevărul!

Președintele Asociației spune că „trebuie să fim atenţi şi să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale. În ultima vreme, depozitele de gaze ni se prezintă ca fiind soluţia miraculoasă care poate să înlocuiască gazele din import. Din păcate, nu există această posibilitate, nici la nivelul României, nici al Uniunii Europene”.

Conform specialiștilor, există mulți factori ce sunt variabili și care ne pot pune probleme. De exemplu, vremea este unul dintre ei. Vremea este factorul cel mai imprevizibil. Iarna trecută a fost o iarnă blânda, iar Europa a ieșit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. In plus, prognozele pentru noiembrie 2022, când de obicei erau deja folosite gazele pentru încălzire, arată temperaturi peste cele normale.

Practic, depozitele noastre de gaz nu mai sunt atât de bune și salvatoare pe cât ne-am imaginat, dacă stăm să analizăm situația în profunzimea ei. Este drept că reprezintă un avantaj, e mai bine să le ai, decât să duci lipsă de stocuri, dar nu ne aduc nici pe departe garanția că la iarnă nu vor fi unele probleme.